Kinderopvang: echte waardering door werkbaar werk

12 Oktober 2023

Kinderopvang: echte waardering door werkbaar werk

"De Vlaamse regering probeert haar cijfers op te poetsen met nep-maatregelen." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

Van 9 tot 15 oktober zijn we in feestmodus, want het is de Week van de Kinderopvang! Dit jaar is het thema ‘Bedankt aan al die sterkmakers’, en dat is absoluut terecht. Evita Willaert, schepen van Opvoeding, ging een handje helpen in Kinderdagverblijf De Regenboog en buitenschoolse opvang De Harp en zag opnieuw de grote inzet van de medewerkers. Tegelijk voelde het ook wrang. Het is hoog tijd om deze machtige vrouwen en mannen eindelijk eens echt in de bloemetjes te zetten door hen waardering te geven in de vorm van werkbaar werk.  

Helden van de vroege kinderjaren

Deze week zetten we onze kinderbegeleiders extra in de schrijnwerpers, want ze zijn de ware helden van onze kleintjes en de samenleving. Ze begeleiden onze kinderen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals vriendjes leren maken en nieuwe woorden leren.

En er is meer. Ze ondersteunen ouders zodat ze kunnen werken, bijleren en hun zorgen kunnen aanpakken.

"Kinderbegeleiders spelen een cruciale rol bij het creëren van een goede start voor elk kind, ongeacht de achtergrond van dat kind." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

Evita Willaert: "Kinderbegeleiders spelen een cruciale rol bij het creëren van een goede start voor elk kind, ongeacht de achtergrond van dat kind. Zowel in de opvang voor baby’s en peuters als in de buitenschoolse opvang: kinderbegeleiders zijn echte superhelden."

De Septemberverklaring geeft hoop, maar ook grote bezorgdheden

De sector kinderopvang voor baby’s en peuters kwam de afgelopen jaren meermaals op straat en keek reikhalzend uit naar de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering. Zij hoopten terecht op betere werkomstandigheden, een betere verloning en meer financiële steun.

Hoewel de extra 270 miljoen euro van de Vlaamse overheid voor de kinderdagverblijven een stap in de goede richting is, zijn we er nog bijlange niet.

Lieve De Bosscher, directeur van onze dienst Kinderopvang Stad Gent, slaat de nagel op de kop wanneer ze zich in De Morgen terecht zorgen maakt over keuzes die gemaakt worden in de besteding van de 270 miljoen extra budget.

Evita Willaert: "Ik deel die bezorgdheden. Er wordt geen kentering gemaakt naar goede arbeidsomstandigheden voor alle medewerkers. Dat was al zo lang beloofd en men laat de begeleiders nog maar eens in de kou staan."

"De Vlaamse regering probeert haar cijfers op te poetsen met nep-maatregelen. Bovendien wil ze het probleem van het tekort aan opvangplaatsen oplossen door zoveel voorrang te geven voor werkende ouders dat ze het recht op goede kinderopvang voor élk kind beperkt."

De juiste expertise telt 

De Septemberverklaring stelt: er komen minder kinderen per begeleider. Een belangrijke eerste stap, maar hier is de twist: we hebben hiervoor begeleiders nodig met de juiste competenties.

Nu blijkt dat de minister de extra mensen die daarvoor nodig zijn, wil halen bij logistieke medewerkers die verantwoordelijk zijn voor maaltijden, schoonmaak, hygiëne, voorraadbeheer, en veiligheid.

"Het is alsof je aan de chef-kok van het ziekenhuis vraagt om een chirurgische ingreep te doen. Dat aanvaarden we toch ook niet?" - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

Dat zijn stuk voor stuk belangrijke taken, maar ze dienen om de kinderbegeleiders te ontlasten. Deze mensen zijn zelf geen kinderbegeleider natuurlijk. 

Evita Willaert: "Wat voor signaal geeft de minister als logistieke medewerkers - hoe waardevol ze ook zijn - meetellen in de kind-begeleider ratio? Ze zijn er simpelweg niet voor opgeleid."

"Het is alsof je aan de chef-kok van het ziekenhuis vraagt om een chirurgische ingreep te doen. Dat aanvaarden we toch ook niet?"

De sociale functie van kinderopvang

Kinderopvang is geen loutere 'parkeerplaats' voor kinderen. Kwaliteitsvolle opvang heeft een levenslange impact op kinderen en die impact is het grootst bij de meest kwetsbaren onder hen. Vlaanderen laat die groep nu in de steek en holt die belangrijke sociale functie uit.

Resultaat: In Gent zullen we nog slechts één op de twintig plaatsen kunnen reserveren voor kinderen in een welzijnssituatie, terwijl één op de vier kinderen in onze stad wordt geboren in een gezin in armoede. Dit moet evenwichtiger. Kinderopvang moet openstaan voor elk kind.

Het laatste woord is nog niet gezegd over de uitrol van deze maatregelen. En ook over de buitenschoolse opvang zijn er grote bezorgdheden (lees meer hierover in dit artikel van 15/09/2023). Wanneer kiezen we als maatschappij ervoor om écht te investeren in de toekomst?

Bedankt, bedankt, bedankt voor al het moois dat jullie elke dag verrichten!

En laten we alsjeblieft ook die prachtige verhalen van onze kinderbegeleiders vaker in de schijnwerpers zetten! De media lijken soms te verzanden in negativiteit, terwijl de positieve verhalen overvloedig zijn.

Laten we samen onze kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang naar nieuwe hoogten brengen, want dat is iets waar we allemaal van profiteren.

Aan alle kinderbegeleiders: bedankt voor alle mooie en pedagogisch uitmuntende taken die jullie elke dag verrichten! Jullie zijn de bouwers van toekomstdromen, de steun van vandaag, en de glimlach van elk kind.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.