Kinderklimaatraad: "Meer groen op school en zonnepanelen op schooldaken."

06 Juni 2019

Kinderklimaatraad:

Na de Klimaatarena voor de jongeren in februari, was het vandaag aan de kinderen van het 5de en 6de leerjaar om in debat te gaan over het klimaat. Tijdens de Kinderklimaatraad stelden kinderen van zeven Gentse scholen hun ideeën voor aan klimaatschepen Tine Heyse.

"De eerste vraag ging – traditioneel – over hoe ik naar het stadhuis kom. Uiteraard met de fiets! Maar ook heel veel vragen over schoolmaaltijden." Tine Heyse, klimaatschepen.

Ideeën en projecten over energiebesparing, moestuinen, per fiets op schooluitstap, voedseloverschotten op school, herbruikbare drinkflessen, groene speelplaatsen, waterverspilling, schoolstraten, seizoensfruit op woensdag, LED-lampen, zonnepanelen en groendaken passeerden de revue.

Na de presentaties volgden een aantal kritische vragen aan de schepen waarna de kinderen – zoals tijdens een échte gemeenteraad – mochten stemmen over de voorstellen. Op de vraag “Mocht  jij klimaatschepen zijn, wat zou jouw eerste actie zijn?”  koos er een meerderheid voor meer groen op school, op de voet gevolgd door zonnepanelen op schooldaken.

Tine: "De eerste vraag ging – traditioneel – over hoe ik naar het stadhuis kom. Uiteraard met de fiets! Maar ook heel veel vragen over schoolmaaltijden. De kinderen zijn het erover eens dat we meer vegetarisch moeten eten maar het mag op sommige scholen wel wat lekkerder. Een terechte opmerking. Het idee van De Kleurdoos in Ledeberg om te experimenteren met  vegetarische broodmaaltijden vond ik wel interessant. Dat wil ik zeker eens bekijken hoe we dat kunnen ondersteunen."