Kind zoekt thuis: heb jij een plekje voor mij?

18 April 2024

Kind zoekt thuis: heb jij een plekje voor mij?

"In Gent zijn er al 316 fantastische pleeggezinnen, maar 32 kinderen staan nog op de wachtlijst, ook voor hen zoeken we een plekje."   

Soms kan een kind even niet thuis wonen. Pleegzorg is dan vaak de beste oplossing. Maar er is een tekort aan pleeggezinnen. Illustrator Chrostin helpt mee met de campagne 'Pleegzorg, een kunst'.

Totem

Heb je ze gezien? De kunstzinnige totems in 9 Gentse musea? De bekende illustrator Chrostin ontwierp ze voor Pleegzorg Vlaanderen.

Op de totems staat een grote variatie van pleeggezinnen getekend. Per gezin is er een leeg plekje dat staat voor een kind dat nog een plaats zoekt. Elke bezoeker krijgt een sticker die ze op een lege plek kunnen plakken. Past het plaatje, als het ware. 

En dat is precies wat Pleegzorg Vlaanderen doet: het plaatje doen passen. Soms kan een kind niet thuis wonen. Enkele maanden, soms jaren, soms enkel tijdens weekends, omdat hun ouders het even moeilijk hebben. Een pleeggezin is dan een oplossing.

Iedereen pleegzorger

Iedereen kan pleegzorger worden: alleenstaanden, gezinnen, LGBTQI+ koppels, mensen met een handicap, van elke origine en leeftijd ...

"Het gaat allang niet meer om het traditionele kerngezin. Diversiteit is net belangrijk. Want voor elk pleegkind zoeken we de juiste match tot ‘het plaatje past’", aldus Pleegzorg Vlaanderen.

 "In Gent zijn er al 316 fantastische pleeggezinnen, maar 32 kinderen staan nog op de wachtlijst, ook voor hen zoeken we een plekje." - Evita Willaert, schepen van Gezinsbeleid

Maar pleeggezinnen vinden is geen koud kunstje. Integendeel: in Vlaanderen staan meer dan 1.000 kinderen op de wachtlijst.

"In Gent gaat het om 32 kinderen", zegt Evita Willaert, schepen van Gezinsbeleid.

"De campagne in de musea zet pleegzorg in de kijker en hoopt zo op nieuwe kandidaat-pleeggezinnen. Schitterend initiatief en een hart onder de riem voor onze 316 fantastische pleeggezinnen in Gent! Maar er zijn er dus nog meer nodig."

Heb jij nog een plek in je huis en je hart voor een kind? Schrijf je dan zeker in voor een infosessie op pleegzorg.be

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.