Buiten slapen in de kinderopvang

22 Augustus 2019

Buiten slapen in de kinderopvang

Steeds meer ouders en kinderdagverblijven zijn vragende partij om hun kinderen overdag buiten te laten slapen. Buiten slapen zorgt voor een goede slaaprust en de kinderen zijn na hun dutje actiever. Om op deze vraag in te spelen zal de Dienst Kinderopvang van de Stad Gent een gids opstellen met informatie en ervaringen voor geïnteresseerde kinderdagverblijven. Met de hulp van de Universiteit Gent wordt er het komende schooljaar ook onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit rond stedelijke opvanglocaties.

"De pioniers in onze kinderopvang zijn enthousiast over het buiten slapen. Tijd dus om de visie op buiten slapen verder uit te bouwen en met een cahier vol tips en tricks de kinderbegeleiders en verantwoordelijken te ondersteunen. Op basis van de aanbevelingen van UGent en de bevindingen van de opvanglocaties gaan we verder aan de slag. Wanneer het kader er is, kiezen ouders zelf of ze willen instappen of niet", zo licht Elke Decruynaere toe. 

Trend overgevlogen uit Scandinavië

In Scandinavië is dit al lang ingeburgerd. Andere landen zoals Duitsland, Zwitserland en Nederland volgden ondertussen hun voorbeeld. Ook in Vlaanderen zijn er opvanglocaties die kinderen buiten laten slapen, waaronder een tiental van de Stad Gent. Het blijkt heel wat voordelen te hebben. Zo kunnen kinderen meer op hun eigen ritme slapen en worden ze minder gestoord door andere kinderen. Zowel onderzoek als ervaringen in de kinderopvang tonen aan dat de kinderen rustiger slapen en na het slapen actiever zijn.

Wat met de luchtkwaliteit?

De laatste jaren is de luchtkwaliteit in Gent sterk verbeterd. Op alle locaties waar nu wordt buiten geslapen voldoet de luchtkwaliteit aan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast zal Universiteit Gent vanaf augustus 2019 metingen uitvoeren van de luchtkwaliteit binnen en buiten een aantal stedelijke opvanglocaties

#buitenbabys

De Stad Gent gaat voor kwaliteitsvolle kinderopvang. Buiten spelen en buiten vertoeven levert daar een belangrijke bijdrage in. Ook Kind en Gezin breekt een lans voor buiten spelen met haar campagne #buitenbabys. Het stimuleert de verbeelding van kinderen, de creativiteit en de zintuiglijke en motorische ontwikkeling. Ook het immuunsysteem wordt versterkt  door het contact met ziektekiemen. Kinderen buiten laten slapen past dus heel goed in dit beleid.