Jong bloed brainstormt goed ... over de toekomst van de Gentse Feesten

16 Februari 2023

Jong bloed brainstormt goed ... over de toekomst van de Gentse Feesten

"De doelstelling is duidelijk: meer ruimte maken voor nieuwe impulsen en samenwerkingen, ook tijdens de namiddagen, en verjongen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

De Gentse Jeugdraad nam deze week Trefpunt over, het hart van de Gentse Feesten. De bedoeling? Jongeren hun gedacht laten zeggen over de Gentse Feesten. Wat mag er meer, wat kan er beter, welke genres verdienen meer aandacht en hoe kunnen jongeren zélf meer organiseren? Belangrijk, want het nieuwe subsidiereglement voor de pleinen beloont die betrokkenheid van de jeugd - voor en achter de schermen.  

Nieuw subsidiereglement

Schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt lanceerde eind januari het nieuwe subsidiereglement voor de pleinorganisatoren van de Gentse Feesten. Met een vernieuwingssubsidie stimuleert Bram de organisatoren om in te zetten op meer namiddagactiviteiten, op vernieuwende samenwerkingen en op kansen voor jongeren.

Vijftien procent van de huidige subsidies voor de pleinen gaat daar naartoe. Over de overige vijfentachtig procent krijgt de huidige ploeg van vzw's nu al zekerheid, goed voor zo'n 775.000 euro. 

"De doelstelling is duidelijk: meer ruimte maken voor nieuwe impulsen en samenwerkingen, ook tijdens de namiddagen; en verjongen." - Bram Van Braeckevelt - schepen van Feesten

"De doelstelling is duidelijk: meer ruimte maken voor nieuwe impulsen en samenwerkingen, ook tijdens de namiddagen; en verjongen. Velen hebben goesting om zich mee te 'smijten' voor de Gentse Feesten '23. Het is die energie, die vonk, die we nu vastpakken en zuurstof geven", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Ervaring en vernieuwing

Dankzij de nieuwe aanpak krijgen andere spelers en jongeren de kans om de Gentse Feesten mee te vernieuwen onder de vleugels van de huidige pleinorganisatoren. Door hen op deze manier aan een samenwerking te helpen met de organiserende vzw’s, doen zij belangrijke ervaring op en geven ze tegelijkertijd ook een creatieve impuls aan de pleinen.

Jeugdraad

De Gentse Jeugdraad nam alvast de handschoen op met de Gentse Feesten take-over in Trefpunt. De ideeën zijn ook digitaal aan te vullen, en wel op deze site.

"We kijken er naar uit om de input van jongeren op de open jeugdraad te horen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd 

"Jongeren aan zet tijdens de Gentse feesten! Het nieuwe subsidiereglement met focus op namiddagprogrammaties en verjonging is een eerste stap waarbij feestpleinorganisatoren kunnen proefdraaien. Maar we willen verder gaan, zeker in 2024, het jaar waarin Gent Europese Jongerenhoofdstad is."

"We kijken er naar uit om de input van jongeren op de open jeugdraad te horen", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.