Jeugdverenigingen plaatsen samen zonnepanelen

23 Maart 2023

Jeugdverenigingen plaatsen samen zonnepanelen

“Ik ben blij dat het Gents jeugdwerk de krachten bundelt om investeringen te zoeken in hernieuwbare energie. Zo maken we ook de jeugdlokalen die geen eigendom zijn van de stad klaar voor de toekomst mét hernieuwbare energie” - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd 

Hoe kunnen jeugdorganisaties zelf groene stroom opwekken op het dak van hun eigen lokalen? Door samen te werken, zo blijkt. Een aantal Gentse jeugdverenigingen hebben een energiecoöperatie opgericht om de investeringen te dragen: KnetterGent.

Vanaf dit voorjaar komen er al zonnepanelen op vijftien jeugdlokalen, zoals op de Circuskerk in Malem. Burgers die mee willen investeren zijn welkom. KnetterGent mikt in eerste instantie op ouders en het brede netwerk van de jeugdorganisaties.

Op zoek naar vergroening 

Voor veel jeugdverenigingen ligt een investering in zonnepanelen financieel niet voor de hand, maar zijn zij wel op zoek naar vergroening terwijl energie wel een hoge kost blijft. Daarom besloten JOC Gentbrugge, vzw Jong, Zeescouts De Wilde Eend en Circusplaneet een energiecoöperatie in het leven te roepen.

De Stad Gent heeft ondersteuning geboden bij het vooronderzoek. De coöperatie zelf is helemaal in handen van vrijwilligers via de jeugdorganisaties.

“Ik ben blij dat het Gents jeugdwerk de krachten bundelt om investeringen te zoeken in hernieuwbare energie. Zo maken we ook de jeugdlokalen die geen eigendom zijn van de stad klaar voor de toekomst mét hernieuwbare energie”, zegt Hafsa El-Bazioui.


Coöperatie

Al vijftien jeugdorganisaties doen mee. Jeugdorganisaties die met KnetterGent in zee gaan, hoeven niet zelf op zoek naar geld. De coöperatie plaatst de zonnepanelen, de jeugdorganisatie koopt de zonnestroom aan een goedkoop tarief en zonder prijsschommelingen. De overtollige stroom wordt op de privémarkt verkocht. Na twintig jaar wordt de organisatie eigenaar van de zonnepanelen.

Wie betaalt de zonnepanelen dan wel? Dat zijn de coöperanten van KnetterGent. Iedereen kan coöperant en aandeelhouder worden vanaf 50 euro.

Waarom hebben de organisaties besloten om een nieuwe coöperatie op te richten? De eerste jaren worden nog geen winsten uitgedeeld, maar omdat KnetterGent als nieuwe coöperatie onder de tax shelter valt, kunnen coöperanten wel al genieten van een belastingvoordeel van 45 procent op het geïnvesteerde bedrag.

“Het doel is ook jeugdorganisaties laten genieten van hernieuwbare energie. Zij kunnen nu dankzij KnetterGent zonnepanelen laten installeren en goedkoop groene energie kopen.”, zegt Tine Heyse.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.