Jeugdbewegingen in Gent, ongezien groot, ongezien sterk

19 Januari 2023

Jeugdbewegingen in Gent, ongezien groot, ongezien sterk

"Ik wil in Gent voluit gaan voor een inclusief en divers jeugdwerk. Onze Gentse jeugdbewegingen zijn daarin de grootste bondgenoot. Ik ben dan ook erg blij dat ze groeien." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

De Gentse jeugdbewegingen tellen in totaal ruim 7.880 leden, een stijging van 10 procent in vergelijking met vijf jaar geleden. Dat blijkt uit het Gents Jeugdbewegingsonderzoek. De bestaande jeugdbewegingen zijn niet alleen populair, er zijn ook vijf nieuwe bijgekomen.

Uit de tweede editie van het Gents Jeugdbewegingsonderzoek, dat zich baseert op de cijfers van het werkjaar 2021 - 2022, blijkt dat de Gentse jeugdbewegingen het bijzonder goed doen.

In Gent zijn er op dit moment 75 jeugdbewegingen die in totaal ruim 7.880 leden hebben. Dat is 10 procent meer dan vijf jaar geleden, toen het vorige onderzoek werd voorgesteld.

Jeugdbewegingen zijn duidelijk een populaire hobby bij Gentse kinderen en jongeren. Daarom moeten we blijven inzetten op capaciteit verstreken of verbreden. 

Nieuwkomers

Dat de Gentse jeugdbewegingen de coronaperiode zijn doorgekomen met nog meer leden, is opmerkelijk. Niet alleen zijn de bestaande jeugdbewegingen populair, er zijn in vijf jaar tijd vijf nieuwe bijgekomen.

Het gaat om Bazart in 2017 (binnenstad), JNM Gent Oost in 2019 (Gentbrugge), FOS De Kariboes in 2019 (Watersportbaan), KSA Student in 2020 (binnenstad) en Scouts Zondernaam in 2020 (Dampoort).

Divers aanbod

Die nieuwkomers versterken het aanbod. Er zijn in Gent intussen meisjesgroepen, natuurjeugdbewegingen, kunstjeugdbewegingen, AKABE-groepen, studentenjeugdbewegingen, er is een zeescouts en een jeugdbeweging die is ontstaan uit een moskeewerking (Scouts Zondernaam).

"Elke jeugdbeweging die erbij komt, staat gelijk aan uren spelplezier, tientallen lachende kinderen en ontelbare vriendschappen."

"Ik wil in Gent voluit gaan voor een inclusief en divers jeugdwerk. Onze Gentse jeugdbewegingen zijn daarin de grootste bondgenoot. Ik ben dan ook erg blij dat ze groeien", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd.

Uitdagingen

Uit het onderzoek blijkt verder dat in kansarme wijken minder kinderen lid zijn van een jeugdbeweging dan in andere wijken, en dat er ook minder jeugdbewegingen zijn.

Om dat aan te pakken, waren er eerder al experimenten met mobiele werkingen, speciale vormingsmomenten voor leiding, kennismakingsmomenten in OKAN-klassen, tienerwervingsmomenten enzovoort.

Inzetten op toegankelijkheid en capaciteit

De Stad Gent en de jeugdbewegingen zelf engageren zich ook de komende jaren om meer dan ooit in te zetten op toegankelijkheid en capaciteit. In deze wijken zijn er ook andere jeugdwerkingen actief.

In Gent worden alle jeugdverenigingen bovendien ondersteund door stadsondersteuners van de Stad Gent. Een jeugdvereniging kan bij die persoon steeds terecht met specifieke vragen of problemen. De

Stad focust op de randvoorwaarden om jeugdwerk mogelijk te maken zoals subsidies, logistieke ondersteuning, ondersteuning bij infrastructuurwerken en wervingscampagnes ...

Meer lezen? Link naar het rapport.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden ? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.