Is onze stad klaar voor het klimaat in 2050?
13 Maart 2025

Verstedelijkte gebieden zoals Gent zijn extra kwetsbaar voor klimaatrisico's.
In 2050 dreigen 17,2% van onze Gentse gebouwen geconfronteerd te worden met serieuze wateroverlast. 95,5% van de kwetsbare bevolking zou in 2050 blootgesteld worden aan hittestress. Dat meldt het rapport van de bouwfederatie Embuild. Raadslid Sarah Van Acker bevroeg de klimaatschepen Filip Watteeuw wat de plannen van de Stad zijn om deze klimaatuitdaging aan te gaan.
Aan het begin van deze nieuwe legislatuur stelt bouwfederatie Embuild gemeentebesturen over heel Vlaanderen voor de ambitieuze opdracht om klimaatrisico's zoals wateroverlast en hittestress te beperken.
De bouwfederatie bracht per Vlaamse gemeente een rapport op maat uit, dat de impact van wateroverlast en hittestress toont en concrete maatregelen aanreikt.
Gepaste maatregelen noodzakelijk
Voor Gent zijn de cijfers opmerkelijk. Tegen 2050 dreigt wateroverlast voor 17,2% van de gebouwen, terwijl het Vlaams gemiddelde 7,8% bedraagt.
In datzelfde jaar zou 95,5% van de kwetsbare bevolking (0-4 jaar en +65) blootgesteld worden aan hittestress, tegenover 81,7% in heel Vlaanderen. Gepaste maatregelen zijn daarom noodzakelijk om de Gentenaars, en vooral de kwetsbaren, te beschermen.
Lange lijst Gentse plannen
Verstedelijkte gebieden zoals Gent zijn extra kwetsbaar voor klimaatrisico's. Stad Gent doet al vele jaren bijzondere klimaatinspanningen, en momenteel loopt het klimaatplan 2020-2025 nog. Maar zijn we klaar voor de uitdagingen van 2050?
Groen-raadslid Sarah Van Acker bevroeg klimaatschepen Filip Watteeuw over de Gentse plannen. Hoe gaan wij met deze klimaatuitdaging om?
Investeren in klimaatrobuuste infrastructuur, klimaatmitigatie en -adaptatie is de beste verzekering voor de toekomst van de Gentenaar en onze stad.
De lijst van ambities en maatregelen die de schepen vervolgens voorlegde is lang, en gelukkig maar! Enkele voorbeelden van de zaken die dit bestuur wil realiseren:
- Dit nieuwe bestuur streeft naar 30% ontharding bij heraanleg van wegen en stimuleert groendaken via subsidies, wat jaarlijks meer dan 10.000 m² oplevert.
- Subsidies voor ontharding, de aanleg van regenwaterputten en infiltratievoorzieningen op privaat domein.
- Het Gentse klimaatadaptatiebeleid moet een rode draad zijn: ontharden en vergroenen overal waar mogelijk.
- Via het Gentse bouwreglement zorgt Stad Gent ervoor dat daken nuttig ingezet worden. Groendaken bufferen regenwater, verkoelen gebouwen en bevorderen biodiversiteit. Stad Gent voorziet subsidies voor de aanleg van groendaken en voor stabiliteitsonderzoek van bestaande daken, wat jaarlijks meer dan 10.000 m² groendak oplevert.
De schepen concludeerde: het rapport van Embuild is zeer terecht en noodzakelijk.
We doen veel, maar elke maatregel is nodig. Alleen al de economische schade van een opwarming van drie graden wordt geschat op 10 tot 12% van de wereldwijde economische activiteit. Embuild heeft gelijk.
Investeren in klimaatrobuuste infrastructuur, klimaatmitigatie en -adaptatie is de beste verzekering voor de toekomst van de Gentenaar en onze stad.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.