Investeer in bomen!

18 Juli 2024

Investeer in bomen!

“Natuur in de stad is basisinfrastructuur voor een goed leven in de stad. Het is niet meer dan logisch om er flink in te investeren.” Jeroen Van Lysebettens en Sara Matthieu.

De nieuwe Europese natuurherstelwet heeft gevolgen tot in Gent: tegen 2030 moet tien procent van de oppervlakte in steden als Gent beschaduwd worden door bomen. Dat is hoogstnodig, vinden Jeroen Van Lysebettens en Sara Matthieu. 

Op 17 juni keurde een meerderheid van de Europese lidstaten de natuurherstelwet goed. Daarmee bezegelde ze het compromis dat al eerder met het Europees Parlement en de Commissie was bereikt. Weinig geweten, maar naast herstel en ontwikkeling van natuurgebieden, zal de natuurherstelwet ook zorgen voor meer bomen en groen in de stad.

De lidstaten zijn overeengekomen dat tegen 2030 tien procent van de oppervlakte in steden als Gent beschaduwd moet worden door bomen. Er mag geen nettoverlies meer zijn van groene ruimte. Vanaf 2031 moet de oppervlakte groen gestaag omhoog.

De Europese vergroeningsambities zijn nog maar een minimum. De nieuwe Vlaamse groennorm van minister Zuhal Demir (N-VA), onderbouwd door een studie van de KU Leuven, gaat uit van 30 procent boomkruinbedekking. Uit onderzoek dat het Gents Milieufront dit voorjaar uitvoerde, blijkt dat geen enkele wijk in Gent de ondergrens van 30 procent haalt. Er moeten nog heel wat bomen in de grond.

Natuur, en vooral bomen, zijn noodzakelijk om onze stad leefbaar te houden in de toekomst. Goed geplaatste bomen zuiveren de lucht. Ze zorgen voor verkoeling tijdens hittegolven, omdat ze voor schaduw zorgen en water verdampen. Meer groene ruimte in de stad zorgt ervoor dat regenwater de bodem kan indringen. Dat vult het grondwater aan en helpt tegen droogte.

“Bomen zijn gewoon publieke infrastructuur, vergelijkbaar met waterleidingen, riolering of fietspaden. Daarom is het niet meer dan logisch om er flink in te investeren.” Jeroen Van Lysebettens en Sara Matthieu, Groen Gent.

Natuur in de buurt is ook een preventief medicijn. Recent nog publiceerde de Gentse dokter Hadewich Vanneste samen met 130 artsen en zorgverplegers een open brief om vanuit medisch oogpunt dringend te investeren in meer natuur in de stad. Wonen in het groen verhoogt het welzijn. Enkel al het uitzicht op groen in de buurt verlaagt stress, ongeacht de sociale status van de bewoners. Inwoners van groene wijken blijken veel meer te sporten, wat leidt tot minder obesitas. Meer groen in de buurt zorgt er ook voor dat kinderen meer buiten spelen. Logisch dat artsen pleiten voor meer natuur.

Bomen zijn gewoon publieke infrastructuur, vergelijkbaar met waterleiding, riolering of fietspaden. Ze zorgen voor basisfuncties voor de maatschappij. Daarom is het niet meer dan logisch om er flink in te investeren. En in tegenstelling tot de meeste andere nutsvoorzieningen, maken ze de stad ook zichtbaar mooier.

De Europese Unie erkent dat, zoals ook blijkt uit de goedkeuring van het project ‘Rewild the City’. De komende jaren krijgt de stad Gent 5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek om sneller te kunnen ontharden en vergroenen en om een groen biodiversiteitsfonds uit te werken. Dat moet ervoor zorgen dat er meer geld komt voor vergroening. Ook zullen er pilootprojecten worden uitgewerkt in drie Gentse wijken waar nu nog te weinig natuur is, zoals Ledeberg en Tolhuis-Sluizeken-Ham.

Hoe we die groene infrastructuur gaan aanleggen, daar laat Europa de lidstaten vrij in. Extra parkjes, bomen in tuinen en op parkeerplaatsen, groendaken, geveltuintjes en groenslingers – Gent is nu al een pionier als het op vergroening aankomt. Maar de komende jaren zullen die inspanningen opgeschaald moeten worden, samen met nieuwe initiatieven. Zo willen we historische waterlopen in de stad herstellen, zoals de Blaisantvest en de Tichelrei, wat het karakter van Gent als waterstad nog meer versterkt.

Langs de waterlopen in de stad moeten er veel struiken en bomen bijkomen om de natuurgebieden buiten de stad te verbinden met het centrum. En bovenal, overal moeten er veel bomen in de grond. Hoe sneller, hoe beter, want de natuurlijke infrastructuur die nu geplant wordt, zal pas binnen een aantal jaren echt goed werken.

Jeroen Van Lysebettens (gemeenteraadslid en kandidaat Groen Gent) en Sara Matthieu (Europees Parlementslid, gemeenteraadslid en kandidaat Groen Gent)

 

Het opiniestuk van Sara en Jeroen verscheen eerder in de Gentenaar online.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.