Internationale samenwerking in het havengebied

02 December 2021

Internationale samenwerking in het havengebied

Ons havengebied kan een echte aanjager zijn. Voor een duurzame economie. Voor onze arbeidsmarkt en tewerkstelling. Voor innovatie, bijvoorbeeld op vlak van energie. Voor duurzaam transport. Vandaag hebben de zes gemeenten, waaronder Gent, en de twee provincies van het havengebied hun samenwerking over de landsgrens heen versterkt. Dat deden ze door de oprichting van een BGTS. 

BGTS? 

BGTS staat voor 'Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking'. Dat is een juridische vorm waardoor de leden van de BGTS vlotter kunnen samenwerken over de grens heen.

Onder de naam 'North Sea Port District' bundelen de drie Zeeuwse gemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele, de Oost-Vlaamse gemeenten Evergem, Zelzate en Gent en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen de krachten.

"Vanuit Groen Gent duwen we mee aan dit grensoverschrijdende verhaal. Goed en intensief samenwerken is ook hier de sleutel." - Schepen Bram Van Braeckevelt

Duurzame leef- en werkomgeving

De ambitie is om van de havenregio een aangename leef- en werkomgeving te maken met aandacht voor het klimaat. Zo wordt onder andere onderzocht hoe er meer natuurgebieden tussen de haven en de woongebieden kunnen komen. Zulke gebieden dienen niet alleen als buffer, ze zijn ook ideaal voor ontspanning, biodiversiteit en fietsverkeer.

Energie

De haven biedt ook mogelijkheden op het vlak van groene energie. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van restwarmte, de oprichting van energiecoöperaties of het collectief aankopen van zonnepanelen.

De partners gaan ook samen aan de slag met het uitbouwen van energiewijken. Tot slot wordt er ook gewerkt aan een grensoverschrijdende aanpak op het vlak van mobiliteit en tewerkstelling.

Gent trekt mee de kar

Vanuit Stad Gent werd schepen Bram Van Braeckevelt afgevaardigd in de raad van bestuur en de algemene vergadering van de BGTS, samen met de burgemeester. Vanuit die positie bepalen we mee de projecten waaraan samen gewerkt zal worden. Een fijn vooruitzicht naar een groenere haven! 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.