Internationaal Vredeslicht in Gent

22 December 2022

Internationaal Vredeslicht in Gent

Zaterdag 17 december kwam het internationaal vredeslicht aan in Gent. Het licht vertrekt elk jaar eind november in Palestina en wordt verspreid over de wereld om een boodschap van vrede en verbinding uit te dragen. Het ontvangen van het vredeslicht in vloeit voort door de inspanningen van mensen, die een brandend vuur over een afstand van 4.000 km aan elkaar weten door te geven. Hafsa El-Bazioui ontving het licht aan het Gentse stadhuis en gaf het door aan tientallen wandelaars en lopers om verder te verspreiden door Oost-Vlaanderen.  

"Licht verbindt ons. Over culturen, landen en religies heen. Geweld is nooit een oplossing. Ik wens iedereen vredevolle eindejaar en mijn gedachten zijn bij hen die familie hebben in conflictgebieden", zegt schepen van Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui.

"Licht verbindt ons. Over culturen, landen en religies heen. Geweld is nooit een oplossing. Ik wens iedereen vredevolle eindejaar en mijn gedachten zijn bij hen die familie hebben in conflictgebieden." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit 

Door middel van tientallen fakkeldragers ging het licht van het Stadhuis naar het Koophandelsplein waar een vredeswake werd gehouden. Het initiatief wil aandacht vragen voor mensen die leven in conflictgebieden en als vredessymbool doorgegeven worden door verschillende culturen en levensbeschouwingen.

Lopen naar Nazareth

Het collectief Woman Life Freedom en een delegatie van de Oekraïense gemeenschap uit Gent was vertegenwoordigd, om de oorlog in hun thuisland te blijven aanklagen.  

Na de wake vertrokken de lopers van Gent Running Team richting De Pinte en Nazareth om het licht door te geven. Het Internationaal Vredeslicht vertrok eind november uit Bethlehem en wordt verspreid over de wereld om een boodschap van vrede en verbinding uit te dragen.

Zelensky ontvangt het licht

Ook in Oekraïne heeft President Zelensky het licht in ontvangst mogen nemen. Tijdens de kerst- en eindejaarsperiode 2022 nodigt het vredeslicht ons uit om zich betrokken te voelen met mensen in conflictgebieden waar vrede ver weg is: Oekraïne, Rusland, Palestina, Syrië, Iran …

Velen halen dit licht in huis, om het te laten branden aan de feesttafel.  Zo weet men zich verbonden.

Meer info: https://vredeslicht.be/

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.