Innovatieve voedselprojecten

10 December 2020

Innovatieve voedselprojecten

Van ‘Gentse Kweek’ tot automaten voor net-niet-vers brood, de Gentse voedselraad subsidieert ook dit jaar innovatieve voedselprojecten die het Gentse voedselsysteem verduurzamen. Deze editie ligt de focus op de korte keten.

Ieder jaar subsidieert de Gentse voedselraad innovatieve projecten die de voedselstrategie Gent en Garde in de praktijk brengen. Uit 10 voorstellen kozen zij 4 projecten die een subsidie ontvangen. Bovenop het jaarlijkse budget van 60.000 euro wordt dit jaar 15.000 euro extra vrijgemaakt voor projecten die inzetten op een korte en meer transparante voedselketen.

"Van Gentse Kweek over Gentse gamba’s tot brood- en melkautomaten. Een geslaagde mix aan projecten, aangestuurd door bestaande landbouwers en nieuwe spelers." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

"De voedselraad subsidieert ook dit jaar innovatieve projecten die het Gentse voedselsysteem verduurzamen, met extra aandacht voor korte keten. En met succes. Van Gentse Kweek over Gentse gamba’s tot brood- en melkautomaten. Een geslaagde mix aan projecten, aangestuurd door bestaande landbouwers en nieuwe spelers", zegt Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

Broodautomaten voor net-niet-vers brood

Van alle voeding wordt brood het vaakst weggegooid. Daarom zal de Gentse organisatie Let’s save food! met de subsidie van de voedselraad 8 broodautomaten plaatsen voor net-niet-vers brood. Zo wil de organisatie heel wat brood en gebak van de vuilnisbak redden en aanbieden voor een lage prijs. Let’s save food! is een Gentse organisatie die voedseloverschotten ophaalt bij winkels en restaurants om ze te verdelen aan iedereen die het nodig heeft.

Gentse Kweek

Enkele Gentse landbouwers krijgen ondersteuning om het project Gentse Kweek uit te werken, een initiatief om de landbouw dichter bij de mensen te brengen. Zo kunnen mensen een fietstocht maken om te ontdekken wat de Gentse landbouw te bieden heeft. Lokale boeren en grondstofverwerkende bedrijven nemen plaats aan een ‘Gentse boerentafel' om mogelijke samenwerkingen te bespreken. Op termijn willen de landbouwers eigen producten op de markt brengen onder het merk Gentse Kweek.

Melkautomaat met lokale, verse melk

Het Drongense melkveebedrijf Verhoeven ligt vlak bij het Parkbos en schoolhoeve De Campagne. Het bedrijf krijgt ondersteuning om een ontmoetingsplek te bouwen. Een plek waar wandelaars en voorbijgangers genieten van een glaasje verse melk uit de melkautomaat en kennismaken met het landbouwbedrijf. Wie geen herbruikbare fles meebrengt, kiest voor een duurzame verpakking uit de automaat. Gezellig, slim en lekker.

Gentse gamba’s

Het bedrijf Aatechnics ontvangt een subsidie om een pilootinstallatie te bouwen om op een duurzame manier gamba’s en zeewier (groene kaviaar) te kweken, producten die traditioneel een grote voetafdruk hebben. Het bedrijf wil het kweekwater 100% hergebruiken en bekijkt de mogelijkheden om de installatie zoveel mogelijk te laten werken met hernieuwbare energie. Bedoeling is om de Gentse gamba’s te verkopen aan Gentse restaurants, en die per boot of per fiets tot in het centrum te brengen. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.