Iedereen mediawijs: 10 digipunten voor kinderen en jongeren

09 Juni 2022

Iedereen mediawijs: 10 digipunten voor kinderen en jongeren

Alles verloopt steeds meer digitaal, waardoor de impact van digitale uitsluiting duidelijker zichtbaar wordt. Eén op vier Vlamingen geeft aan dat ze digitale toepassingen mijden, omdat ze er niet vertrouwd mee zijn en het niet begrijpen. Ook in het onderwijs verlopen meer taken en relaties online. Kinderen en jongeren zonder thuiscomputer of internet hebben moeite met het maken van digitale huistaken en staan minder in verbinding met de school. Ook ouders worstelen met de digitale relatie met de school.

Gratis digitale toegang

Een gebrek aan toegang tot digitale toestellen en de nodige kennis vergroot de digitale uitsluiting. Om gelijke onderwijskansen te garanderen voor alle kinderen en jongeren is ondersteuning belangrijk.

Met de openingen van 10 gratis digipunten, specifiek gericht op kinderen en jongeren, wil de Stad Gent verder inzetten op e-inclusie en ook onze jongsten digitaal vaardig te maken.

Op jeugdlocaties

Deze punten op maat van kinderen zijn een aanvulling op de digipunten die al bestonden voor volwassenen. Ze zijn te vinden op plekken waar de jeugd thuis is, zoals enkele bibliotheken en scholen, maar ook in voetbalclub Standaard Muide, in Santo of bij vzw Bloemenstad.

"Alle kinderen verdienen alle toekomstkansen. Vandaag horen digitale toegang en vaardigheid daarbij." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Evita Willaert, schepen van Onderwijs: "Alle kinderen verdienen alle toekomstkansen. Vandaag horen digitale toegang en vaardigheid daarbij."

"De vele quarantaines van de voorbije 2 jaar hebben ons getoond hoe cruciaal het is om vlot online voor school te kunnen werken. Ik ben blij dat ik het digipunt op Santo mocht inwijden." 

"Dit is een waardevol project om kinderen en jongeren te ondersteunen. Dank aan alle Santo-kids en de begeleiders voor hun enthousiasme!"

Digitale ondersteuning

In deze nieuwe digipunten, verspreid over nieuwe en oude locaties in de Gentse wijken, krijgen kinderen en jongeren niet alleen gratis toegang tot een computer en het internet voor een spelletje of schoolwerk, maar kunnen ze hier bovenal tijdens hun bezoek ook terecht voor begeleiding bij digitale hulpvragen en schoolwerk.

Deze begeleiding is cruciaal, want digitale wijsheid is een voorwaarde voor digitale inclusie.

Spelenderwijs digitale skills ontwikkelen

Voor de officiële opening werd de werking getest tijdens een pilootfase. Hieruit bleek dat bezoekers gemiddeld 1 à 2 hulpvragen hadden per bezoek.

"Dit is een waardevol project om kinderen en jongeren te ondersteunen." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Het is dus cruciaal dat er iemand aanwezig is om de nodige ondersteuning te bieden. Daarom staan in elke locatie 1 à 2 vrijwilligers paraat om te helpen met alle vragen over online leerplatformen, digitaal schoolwerk, opzoekingswerk, enzovoort. 

De kinderen en jongeren krijgen hiermee de kans om met de nodige ondersteuning en begeleiding spelenderwijs hun digitale skills verder te ontwikkelen. 

Meer info over : Digitale inclusie op en rond de school | Stad Gent

Meer info over: Digipunten | Stad Gent

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.