Iederéén mee! Daar gaan we voor

16 Juni 2022

Iederéén mee! Daar gaan we voor

Als nieuwe schepen ontmoet Evita Willaert in haar eerste weken de trekkers van tal van mooie en belangrijke initiatieven die onze stad rijk is. Afgelopen dagen maakte ze kennis met het Gents Collectief Tegen Armoede. Dat is de naam van de samenwerking van de 3 Gentse verenigingen waar armen het woord nemen (de Zuidpoort, BMLIK en SIVI) en hun gedeelde jongerenwerking (Jong Gent in Actie). Het zijn stuk voor stuk initiatieven die vanuit de ervaringen van mensen in armoede mee bouwen aan een beter Gent.

Het is een belangrijke pijler van het Groene beleid om in te zetten op maatregelen tegen (kinder)armoede. Vanuit onder andere het Onderwijscentrum Gent rollen we over de netten heen verschillende acties uit rond armoedebeleid op scholen.

"De armoedeproblematiek wordt vaak zichtbaar op school. Zo worden scholen en leerkrachten dagelijks geconfronteerd met lege brooddozen, ouders die geen rekeningen kunnen betalen ..." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Evita Willaert, schepen van Onderwijs: "Iederéén mee, daar gaan we voor. De armoedeproblematiek wordt vaak zichtbaar op school."

"Zo worden scholen en leerkrachten dagelijks geconfronteerd met lege brooddozen, ouders die de schoolrekeningen niet kunnen betalen, meisjes die niet naar school kunnen gaan omdat ze geen menstruatieproducten kunnen betalen, kinderen die hun huiswerk niet kunnen maken omdat ze geen computer of internet hebben …"

"Samen met het Onderwijscentrum Gent strijden we tegen de gevolgen van (kinder)armoede."

1 op 5 groeit op in armoede

Meer dan 1 op 5 kinderen in Gent groeit op in armoede. In elke school voelen leerkrachten de gevolgen van armoede voor kinderen en hun gezinnen.

"Samen met het Onderwijscentrum Gent strijden we tegen de gevolgen van (kinder)armoede." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Scholen die signalen van armoede herkennen en van daaruit aan de slag gaan, maken een groot verschil. Het Onderwijscentrum Gent wil hen daarin ondersteunen.

Met initiatieven als het project ‘Samen tegen ongestelde vragen’ rond menstruatiearmoede op school, Lekkers Op School,  kostenbewust onderwijs en digitale inclusie zetten we in samenwerking met het OCMW mooie stappen vooruit.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.