Hulde aan de schooldirecteur

01 Februari 2024

Hulde aan de schooldirecteur

"De voorbije tien jaar stijgt telkens het aantal directies die ermee ophouden. De nood aan ondersteuning en ontzorging is zeer groot."

Deze week vierden we de schooldirecteurs. Deze duizendpoten verdienen onze bewondering voor het vele werk dat ze elke dag verrichten. Onderwijscentrum Gent zorgde ervoor dat elke directeur een attentie kreeg, maar met een kleurrijk gezelschap gingen ze ook langs bij verschillende scholen in de stad. Schepen van Onderwijs Evita Willaert ging mee op stap in Mariakerke om een aantal van hen in de bloemetjes te zetten.

Elke dag

Deze dag is een feestelijk moment voor alle directies op onze scholen. Daar is alle reden toe. De directeur op een school is de spin in het web, en coördineert tal van zaken op een school.

Ze waken over de onderwijskwaliteit, sturen het personeelsbeleid aan, bouwen mee aan het zorgbeleid, zorgen voor een degelijke infrastructuur, houden contact met ouders en partners rond de school ... Dat doen ze vanzelfsprekend niet alleen. Een directeur bouwt een team rond zich om dat waar te maken.

Dat doen ze elke dag opnieuw. Een schooldag is veelal een dag vol verrassingen. Niet zelden verloopt een dag anders dan gepland. Dat vraagt veel van een directie om daar telkens opnieuw mee aan de slag te gaan.

Nood aan ondersteuning

Het is dan ook niet verrassend dat directies zich laten horen en vragen om meer ondersteuning. Een grote groep van hen start immers met veel goede wil, maar zonder voldoende bagage om al die taken in één keer waar te maken.

We moeten die vraag tot ondersteuning ter harte nemen, voor startende en meer ervaren mensen. Dat kan in de vorm van een opleiding zijn, maar we moeten dat ook waarmaken door ervoor te zorgen dat ze voldoende mensen om hen heen hebben. Maar er is meer mogelijk. Heldere regelgeving die tijdig gekend is, zou al een hele zorg minder betekenen. 

"De job van directeur is een prachtige opdracht. Je staat op het kruispunt van vele kansen en mogelijkheden. Maar de zorg over de haalbaarheid is groot." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"De job van directeur is een prachtige opdracht. Je staat op het kruispunt van vele kansen en mogelijkheden. Maar de zorg over de haalbaarheid is groot."

"De voorbije tien jaar stijgt telkens het aantal directies die ermee ophouden. De nood aan ondersteuning en ontzorging is zeer groot", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Bedankt

Onderwijscentrum Gent zorgde op de dag van de directeur voor een mooie attentie. Leerlingen uit Gentse scholen ontwierpen een bedankingskaartje. Daaruit werden drie ontwerpen gekozen die aan alle directies in Gent werden bezorgd.

Enkele directies werden ook verrast met een bezoekje op de school. Hun team zat mee in het complot. (Zo lief zijn ze dan weer niet (lach))

Evita ging mee op pad in Mariakerke om ook zelf de directies te bedanken voor hun blijvende inzet. Er werd gedanst, gezongen, gelachen, geknuffeld en de knallende ballonnen zorgden voor figuurlijk vuurwerk.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.