Huidskleur is meer dan zalmroze

14 Oktober 2021

Huidskleur is meer dan zalmroze

Raadslid Fourat Ben Chikha bevroeg schepen Decruynaere tijdens de Commissie Onderwijs van mei vorig jaar over huidskleurkleurpotloden. Huidskleur is meer dan enkel zalmroze, die boodschap moeten we kinderen en jongeren brengen van jongs af aan. Gelijk heeft hij! Elke sprak daarop haar collega-schepen Astrid De Bruycker aan om samen te werken. De Stad Gent verdeelt 2.000 kleurpotlodensets in de Gentse scholen waarmee kinderen elke tint huidskleur op papier kunnen zetten. De kleurpotloden worden verdeeld bij vormingen voor schoolteams.  

Het Sint-Janscollege Oude Bareel in Sint-Amandsberg gebruikt sinds vorig schooljaar kleurpotloden met verschillende tinten huidskleur. Een mama bond vorig jaar de kat de bel aan naar aanleiding van een anekdote tijdens een kinderspel. De aandachtige directie pikte daarop in en voorzag de kleurpotlodensets.

“De kleurpotlodensets in diverse tinten huidskleur zijn een creatief middel om de diversiteit in de Gentse scholen te omarmen en op school over discriminatie en racisme te praten." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Op vraag van raadslid Fourat Ben Chikha, ging schepen Elke Decruynaere met dit creatief instrument aan de slag. Stad Gent kocht 2.000 kleurpotlodensets van Stad Leuven, die hierin pionierde. De sets worden voortaan verdeeld tijdens elke vormingsdag van het Onderwijscentrum Gent zodat elke school erover beschikt.

 

Omstaanderstraining

Op 16 november 2021 is er een vormingsdag voor alle onderwijsprofessionals in Gent over een positief diversiteitsbeleid op school en het tegengaan van discriminatie en racisme. De studiedag vindt plaats in het Gentse stadscentrum en koppelt een plenaire lezing aan tal van workshops.

“De kleurpotlodensets in diverse tinten huidskleur zijn een creatief middel om de diversiteit in de Gentse scholen te omarmen en op school over discriminatie en racisme te praten." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Onder andere omstaandertrainingen leren je gepast reageren als je getuige bent van discriminatie of racisme. Maar het zit dus ook in kleine dingen. Als kinderen vanaf de kleuterklas leren dat huidskleur roze is, wijken andere huidskleuren automatisch af van de norm. Dat is niet meer van deze tijd.

Deze potloden zijn zowel een ludieke als een effectieve manier om dit thema aan te kaarten.

 

Werken rond diversiteit en discriminatie

“De kleurpotlodensets in diverse tinten huidskleur zijn een creatief middel om de diversiteit in de Gentse scholen te omarmen en op school over discriminatie en racisme te praten. Dat is belangrijk, ook op jonge leeftijd."

"Het is één van de middelen die we opzetten om te werken rond diversiteit en discriminatie in het Gentse onderwijs. We geven ook tal van vormingen voor schoolteams. En starten met omstaanderstrainingen voor leerlingen van de derde graad secundair om hen te helpen reageren na confrontatie met discriminatie en racisme", aldus Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.