Hou de Graslei proper!

26 April 2018

Hou de Graslei proper!

De Graslei is één van de mooiste plekjes in Gent. Het is er heerlijk genieten van het zonnetje. Helaas heeft dat genieten ook een keerzijde en wordt deze plek ontsierd door allerlei zwerfvuil. Onaanvaardbaar!

"Als een afvalkorf vol is, pak je het mee naar huis. Het is nooit een excuus om afval op de grond te gooien.” - Tine Heyse, schepen van Milieu

IVAGO zorgde voor 10 extra vuilnisbakken van 240l aan de Gras- en Korenlei. Deze worden tot 3 keer per dag leeggemaakt. En toch ligt er nog afval. IVAGO zal de huidige vuilnisbakken nog vervangen door zelfpersende vuilbakken met een grotere capaciteit. Maar daar bovenop, nog meer inspanningen van IVAGO vragen, gaat niet. Er zijn grenzen aan het aantal afvalkorven en aan het opruimen.

Tine: “We eten steeds meer op straat en dat laat zijn sporen na: blikjes, flessen, koffie- en smoothiebekers, dozen van slaatjes, pastabekers, frietbakjes, … het belandt niet allemaal waar het hoort: in de vuilbak. Er is duidelijk een gebrek aan respect voor onze mooie stad. Men gaat er nogal snel van uit dat IVAGO het toch zal komen opruimen. Het is ook niet omdat de dichtstbijzijnde afvalkorf vol is, dat men het dan maar op de grond mag gooien. Als een afvalkorf vol is, pak je het mee naar huis. Het is nooit een excuus om afval op de grond te gooien.”

En velen zijn het hier mee eens.

Jong Groen Gent organiseerde afgelopen vrijdag een schitterende actie waarbij ze toonden hoeveel afval Albert Heijn, Mc Donalds en co veroorzaken. Coca-Cola deelde dan nog eens gratis drankblikjes uit, zonder vergunning. Dit veroorzaakte een tapijt van afval dat niet werd opgekuist. Het is zeer duidelijk dat met statiegeld er heel wat minder afval zou zijn!

‘Tsemanie’, Gents voor ‘het interesseert me niet’, had vervolgens zaterdag een boodschap voor de bezoekers van de Graslei. Met een spandoek ‘Tsemanie - Pakt uw’n brol mee’, riep hij iedereen op om hun afval op te ruimen. Hij vertelde aan de kranten dat hij zich blauw ergerde aan het vele zwerfvuil dat werd achtergelaten.