Hotelstop voor een leefbaar Gent

14 Oktober 2021

Hotelstop voor een leefbaar Gent

De aanvragen voor nieuwe en voor uitbreiding van bestaande logies blijven binnenlopen. We verwachten dat toerisme zal doorstarten na corona, en de komende jaren nog verder zal groeien. Dat heeft gevolgen voor de druk op onze binnenstad. Het leefbare evenwicht tussen wonen, werken, bezoeken, studeren … mag niet ontwricht worden door massatoerisme. We grijpen daarom nu in, en komen met een hotelstop in het centrum en een logiesspreidingsplan in de rand.

In het centrum komt een hotelstop. Voor de rand ontwikkelen we momenteel een spreidingsplan per zone. Binnen elke zone komt een apart kader dat aangeeft welke ontwikkelingen mogelijk blijven en welke niet. Dat zorgt voor maatwerk en gerichte spreiding dankzij doordachte planning.

"Gent kiest voor leefbaarheid en een evenwicht tussen wonen, werken, studeren, bezoeken... we passen voor het massatoerisme." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Ook in de rand is leefbaarheid en authenticiteit belangrijk. Die verfijning is deel van het voorbereidende werk dat momenteel gebeurt. 

Spreidingsplan

"We verwachten wel degelijk dat zowel het aantal bezoekers als het aantal aanvragen voor extra hotels sterk zal blijven toenemen. En daar is simpelweg de plaats noch het draagvlak voor in Gent. Gent kiest voor leefbaarheid en een evenwicht tussen wonen, werken, studeren, bezoeken ... we passen voor het massatoerisme", aldus  Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

De eerste stappen in het proces naar een formeel en juridisch kader zijn gezet. De krijtlijnen van het plan moeten tegen zomer 2022 rond zijn. Daarna volgt de doorvertaling naar een juridisch instrument om het beleid afdwingbaar te maken. De hotelstop en het spreidingsplan moeten tegen 2023 in voege zijn.  

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.