Honderden gratis geveltuinen voor Gent

16 April 2020

Honderden gratis geveltuinen voor Gent

Vanaf 1 mei tot de zomer van 2021 wil Stad Gent elke dag 1 gratis geveltuintje aanleggen. De Geveltuinbrigade van het Gents Milieufront zal de geveltuintjes aanleggen in straten met weinig groen. Schepen Filip Watteeuw: "Elk geveltuintje is een kleine ingreep op zich, maar met enkele duizenden zijn ze een mooi gebaar en duurzaam signaal in onze stad."

Eén geveltuin per dag

In Gent zijn er vandaag 3.561 geveltuinen geregistreerd sinds 2012. Een groot deel kwam via de Geveltuinbrigade: in het kader van het burgerbudget legde het Gents Milieufront (GMF) in 2018 en 2019 meer dan 700 geveltuinen aan bij Gentenaars. Vanaf 1 mei 2020 steekt de Stad Gent een tandje bij. Via een subsidieovereenkomst met de Geveltuinbrigade wil de Stad er voor de zomer van 2021 elke dag minstens één geveltuintje bij in wijken waar er nu nauwelijks of geen groen is.

We maken grijze straten groen

"Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen." - Filip Watteeuw

Ook in straten en aan voetpaden die worden heraangelegd, worden geveltuintjes extra aangemoedigd. Tijdens de werken kan op het voetpad de nodige ruimte voorzien worden om een gratis geveltuintje aan te leggen. Bewoners worden daarover geïnformeerd per brief en tijdens infomomenten over de werken. Het aanplanten gebeurt met een bakfiets gevuld met werkmateriaal, compost en planten.

"Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Elk geveltuintje is een kleine ingreep op zich, maar met enkele duizenden zijn ze een mooi gebaar en duurzaam signaal in onze stad. Daarom maken we nu budget vrij voor 700 nieuwe geveltuintjes.", licht schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw toe.

Wie kan een geveltuin aanleggen?

Bewoners van straten met weinig groen of straten die worden heraangelegd hebben dus recht op een gratis geveltuintje. Wil je nu zelf een beroep kunnen doen op de Geveltuinbrigade, dan kan dat ook natuurlijk! Als er op het voetpad voldoende ruimte overblijft om voorbijgangers vlot te laten passeren, kan je in Gent een geveltuintje aanleggen. Is het trottoir minder dan 2 meter breed, dan moet een doorgang van minstens 1,20 meter vrij blijven. Is het trottoir meer dan 2 meter breed, dan moet een doorgang van minstens 1,50 meter vrij blijven. Een vergunning is niet nodig, melden bij Gentinfo is voldoende. Wie vijftien buren kan optrommelen voor een gezamenlijke plantactie, kan bij de Groendienst een gratis infomoment aanvragen.