Hoera! 50 jaar Hotelschool Gent

29 Februari 2024

Hoera! 50 jaar Hotelschool Gent

"Het enthousiasme van de leerlingen was hartverwarmend. Ze hebben me zelfs het verschil tussen decanteren en karafferen geleerd." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Vorige week vierden we 50 jaar Hotelschool Gent en 30 jaar bakkerijafdeling. De feestelijke avond toonde nog maar eens hoeveel kwaliteit de school te bieden heeft en hoezeer de school erin slaagt een brug te slaan naar de praktijk. Hotelschool Gent is terecht een begrip geworden.

Over de vraag waarom ze voor de Hotelschool kozen, moeten de leerlingen niet lang nadenken: "Ik wilde altijd al kok worden, sinds mijn achtste!", "Ik ook, al van mijn tiende!". Glunderende gezichten. En op de vraag of ze thuis koken, antwoordden ze in koor: "Jaaaaaaa!"

Moment to shine

"Het enthousiasme van de leerlingen was hartverwarmend. Ze hebben me zelfs het verschil tussen decanteren en karafferen geleerd", glimlacht Evita Willaert, schepen van Onderwijs. "Vanavond was duidelijk hun ‘moment to shine’. Je zag de goesting: alle ogen sprankelden!"

Waw. Een ander woord is er niet. De feestavond voor 50 jaar Hotelschool Gent en 30 jaar afdeling Bakkerij was in één woord ‘waw’. De hapjes en gerechten zagen er om het mooist uit en waren om duimen en vingers van af te likken. Het walkingdinner was ook écht een walkingdinner: elk gerecht werd via een uitgestippeld parcours in een ander praktijklokaal geserveerd.

Gault & Millau

Ook de school heeft een prachtig parcours afgelegd: wat ooit de 'school voor juffrouwen Snit en Naad' in Tweebruggen was, werd Hotelschool Gent. In 1977 verhuisden ze naar een oude spinnerijfabriek in de Lange Violettestraat.

Fun fact: hier stond ooit de 'Mule Jenny', het spintoestel dat Gentenaar Lieven Bauwens eind 18e eeuw smokkelde uit Engeland; dat is ook waarom het gastronomisch restaurant van de school 'Lieven Bauwens' heet.

Zoveel jaren later is de school er één om rekening mee te houden. Oud-leerlingen winnen prijzen, zoals Jannes Deduytschaever die in 2022 door Gault & Millau werd uitgeroepen tot beste chocolatier van Vlaanderen.

De leerlingen zijn gegeerd als stagiairs in sterrenrestaurants zoals Vrijmoed en La Réserve. En dat steeds meer oud-leerlingen trots een plakkaat 'oud-leerling Hotelschool Gent' aan de gevel van hun zaak hangen, zegt genoeg.

Levensecht onderwijs

"Hotelschool Gent is een mooi staaltje van levensecht onderwijs, of de 'echte beroepswereld op school'", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

"De leerlingen en leerkrachten baten op school twee restaurants en twee bakkerijwinkels uit, en leren zo het hele vak, van aankoop van de producten tot bereiding, management en verkoop."

Dan zijn er nog zijn de vele praktijkopdrachten buiten school: banketten en recepties voor de Floraliën, het Filmfestival, KAA Gent, nieuwjaarsrecepties op het stadhuis, diners in het Koninklijk Paleis …

"De school heeft ook een uitgebreid zorgbeleid met hun Care for Talent-team. Leerlingen groeien hier op een veilige manier tot zelfredzame jongeren." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

De laatste jaren is het aantal leerlingen met meer dan 25 procent gestegen. Zelfs uit Nederland komen er leerlingen. "De school zet zich dan ook enorm in voor zijn leerlingen", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

"Iedereen hier mag zichzelf zijn en schitteren. De school heeft ook een uitgebreid zorgbeleid. Het Care for Talent-team van opvoeders, leerlingenbegeleiders en brugfiguur, luistert naar de noden van de leerlingen en ondersteunt hen. Leerlingen groeien hier op een veilige manier tot zelfredzame jongeren, klaar om hun passie te vervullen."

Kostenbewust beleid

Wat blijft het meest bij van de avond? Schepen Evita Willaert: "Het verhaal van de eerste leerling die ik aansprak en vroeg waarom hij Hotelschool had gekozen. Hij wilde van in het zesde leerjaar hierheen komen maar zijn papa zei dat dat niet zou lukken omdat ze geen geld hebben voor de peperdure messenset. Tot die papa hoorde dat je de dure messen ook kunt huren. Ik was heel blij dat te horen."

"Ik ben heel blij dat leerlingen duur materiaal kunnen huren. Kostenbewust onderwijs is belangrijk als je iedereen dezelfde kansen wil geven." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Het is al een paar jaar dat het Onderwijscentrum Gent samen met onder andere vzw Krijt scholen aanzet tot een kostenbewust beleid, door onder meer het bekijken van de schoolfacturen: kan het goedkoper voor de leerlingen?

Kun je hen bepaald materiaal laten huren in plaats van kopen? Kostenbewust onderwijs is belangrijk als je iedereen dezelfde kansen wil geven. Kortom: doe zo verder, Hotelschool Gent!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.