Hoe gaan we in Gent om met ons koloniaal verleden?

21 November 2019

Hoe gaan we in Gent om met ons koloniaal verleden?

Over die vraag bogen 25 Gentenaars zich op donderdagavond 14 november in het Vredeshuis. Dit naar aanleiding van een voorstel in de Gentse gemeenteraad om de naam van de Leopold II-laan te veranderen, gezien de rol van de koning in het Belgische koloniaal verleden.

"Er beweegt in Gent heel wat rond dit maatschappelijke debat. Als Stad willen we hier ons steentje toe bijdragen." - Tine Heyse

Schepen Tine Heyse:"Er beweegt in Gent heel wat rond dit maatschappelijke debat. Als Stad willen we hier ons steentje toe bijdragen. We willen Gentenaars informeren en sensibiliseren, maar ook uitnodigen om met elkaar in dialoog te gaan en voorstellen te formuleren over wat Gent kan doen."

Om die reden ging vorige week het participatief traject rond dekolonisering van start met een enthousiaste groep bestaande uit de Afrikaanse diaspora, middenveldorganisaties, adviesraden, hogescholen, universiteit en stadsdiensten.

Het was een boeiende avond met intense discussies over straatnamen en standbeelden, onderwijs en scholing, racisme, vertegenwoordiging en macht en de koloniale erfenissen in het heden. Wil jij ook mee discussiëren over hoe we in Gent aan de slag kunnen? Dat kan! Laat het weten via [email protected].