Hoe de stad beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering?

02 Mei 2019

Hoe de stad beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering?

Hoe kunnen we Gent beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering? Hoe gaan we om met hitte, droogte en wateroverlast in de stad? Welke rol ligt daarbij weggelegd voor de natuur? Op die vragen zochten Gents Milieufront en Natuurpunt Gent een antwoord tijdens de studiedag op 27 april 2019. Eén van de sprekers was Gents klimaatschepen Tine Heyse die aangaf dat een belangrijk deel van de oplossing erin ligt om meer groen en water in de stad te brengen en waar mogelijk beton en steen uit te breken. Bijkomend voordeel: de stad wordt mooier, aangenamer en veiliger om in te wonen, terwijl ook planten en dieren een nieuwe thuis vinden.  

Klimaatadaptatiebeleid moet op alle niveaus worden geïmplementeerd: van groot naar klein, van macroschaal tot microschaal. Het gaat over grote groengebieden als de Gentbrugse Meersen en klimaatassen met water en natuur die door de stad slingeren. Maar ook over de aanleg van straten en parken op wijkniveau, tot tuingevels en groendaken bij mensen thuis.

Niet alleen de Stad is aan de slag gegaan met klimaatadaptatie. Heel wat burgers nemen zelf initiatief. Zo werkt Natuurpunt mee aan de groenpolen, hebben de vrijwilligers van GMF honderden geveltuintjes aangelegd, en hebben de bewoners van de Desiré Toeffaertstraat in Gentbrugge onlangs heel wat verharding vervangen door fris jong groen.

Stad Gent bereidt een nieuw klimaatplan (adaptatie en mitigatie) voor. De huidige beleidsplannen van Gent in detail vind je hier.