Het nieuwe Maaseikplein: “Groene oase in het hart van de stad”

25 Juni 2020

Het nieuwe Maaseikplein: “Groene oase in het hart van de stad”

Tot enkele jaren geleden was het een stenen vlakte naast de kathedraal, vol geparkeerde wagens. Nu bloeien er bloemen, zitten gezinnen er gezellig te picknicken in de schaduw van fruitbomen en springen kinderen op de trampolines. De metamorfose van het Maaseikplein tot groene oase kon moeilijk opvallender zijn.

Toonbeeld van ontharding

Dankzij de samenwerking tussen verschillende schepenen en het harde werk van de Groendienst kon op zeer korte termijn dit stukje nieuw aards paradijs worden gerealiseerd. Met het circulatieplan van schepen Watteeuw kwam de ruimte vrij die vroeger werd gebruikt als parking. Schepen Decruynaere leverde het idee voor ’een speelplek in de stad’ en schepen Heyse maakte de realisatie mogelijk vanuit haar beleid rond klimaatadaptatie. Minder auto’s, meer speeltuinen, minder verharding én meer groen. Een toonbeeld van ontharding.

Schaapje-over

Het plein, tussen de Sint-Baafskathedraal en het Geeraard de Duivelsteen, is een groene oase tussen veel grijs. Ruim 1400 m² die als parking diende, kan nu worden gebruikt door bewoners en bezoekers. Beiden vonden zeer snel de weg naar het park. De picknicktafels zitten’s middags goed vol, terwijl kinderen én volwassenen met plezier de trampolines (een primeur voor Gent) uittesten. Ook de schapen doen het goed, niet alleen om ‘schaapje-over’ te spelen maar ook als zitbank.

De schapen, bomen en bloemen in het park verwijzen naar het Lam Gods. Van de 75 planten op het kunstwerk werd een selectie gemaakt die het goed zou moeten doen in deze omgeving en die ook voor de nodige biodiversiteit zal zorgen.

Een man die langs het plein woont, genoot tijdens de officiële opening samen met een vriend van een aperitief: "Schitterend, dit plein. Ik geniet met volle teugen van mijn nieuwe voortuin."