Het Luc Lemiengrepad

26 April 2018

Het Luc Lemiengrepad

Maandag 23 april is op de Gentse gemeenteraad een nieuw fietspad in de Dampoortwijk genoemd naar Luc Lemiengre. Luc was de man die in de jaren ‘80 en ‘90 samen met anderen het groene gedachtengoed definitief op de Gentse politieke kaart zette. Hij was het eerste Gentse gemeenteraadslid voor Agalev.

"‘Gelijke kansen’ was voor Luc geen slogan, hij maakte er dagelijks werk van. Iedereen moest dus ook de kans krijgen om aan politiek te doen en hij durfde investeren in mensen om samen zijn idealen van een groene, meer sociale en meer diverse samenleving te realiseren." – Cengiz Cetinkaya, gemeenteraadslid

Om Luc te herdenken voor zijn inzet voor deze stad gaf gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya in een persoonlijke tussenkomst zijn herinnering aan Luc mee.

Hieronder lees je Cengiz zijn volledige tussenkomst:

Vanavond doen we vaststelling van het Luc Lemiengrepad, een nieuw fietspad in de Dampoortwijk, de wijk waar Luc 16 jaren van zijn leven woonde en aan politiek deed. En hoe kunnen we hem beter eren dan een fietspad naar hem te noemen? Luc was immers de man die in de jaren ‘80 en ‘90 samen met anderen het groene gedachtengoed definitief op de Gentse politieke kaart zette, zoals jullie ook kunnen lezen in het vertoog. Eerst zes jaar lang als eenmansfractie, en later nog eens zes jaren met zijn groene kompanen van het eerste uur.

Collega’s, ik ga niet al Luc zijn politieke verdiensten in de verf zetten, sta me toe hierbij even persoonlijk te worden. Want Luc was immers de man die ook mij de weg wees naar de Gentse politiek en daar ben ik hem heel erg dankbaar voor. Ik spreek over de tweede helft van de jaren ’90, een tijdperk waarin een tolerante en meer diverse samenleving zwaar op de proef werd gesteld. Luc ging er toen al complexloos en erg geëngageerd mee om. Dat is ook de reden dat het zo goed klikte tussen ons, ik voelde gewoon dat hij het meende om Agalev diverser te maken. Het feit dat ik 20 jaar later hier op deze banken het woord mag voeren, is daar trouwens het beste bewijs van.

Dat was Luc ten voeten uit. ‘Gelijke kansen’ was voor hem geen slogan, maar hij maakte er dagelijks werk van. Iedereen moest dus ook de kans krijgen om aan politiek te doen, en hij durfde investeren in mensen om samen zijn idealen van een groene, meer sociale en meer diverse samenleving te realiseren.

Collega’s, Luc is ons veel te vroeg ontvallen. Maar ik ben blij dat we hem op deze wijze gepast eer aandoen.