Het kan met minder medicatie in de woonzorgcentra

17 Oktober 2019

Het kan met minder medicatie in de woonzorgcentra

Het is een publiek geheim dat het gebruik van psycho-farmaca in de WoonZorgCentra veel te hoog is. WZC De Vijvers heeft bewezen dat het met veel minder kan. En dat verdient navolging, zo stelt raadslid Dewinter.

Ongeveer 8/10 bewoners van WZC zouden psychofarmaca gebruiken. Psychofarmaca hebben zeker hun nut maar helpen niet tegen eenzaamheid en helpen niet bij gebrek aan warmmenselijke zorg. Onnodig gebruik van psychofarmaca is bovendien niet onschuldig. Het kan negatieve gevolgen hebben zoals sufheid, verhoogd risico op vallen, tandproblemen, over- of ondergewichtgewicht.

“Onnodig gebruik van medicatie helpt niet tegen eenzaamheid en heeft bovendien heel wat negatieve gevolgen. Net daarom verdient de goede praktijk van WZC De Vijvers navolging.” - Anita Dewinter, gemeenteraadslid Groen

In het WZC De Vijvers in Ledeberg werd 3 jaar geëxperimenteerd met een draaiboek om het overmatig gebruik van psychofarmaca aan te pakken. Het gebruik daalde maar liefst van 60 naar 30%. Resultaat: meer alerte en actieve bewoners.

Daarom vroeg Anita met dit draaiboek ook in de andere WZC van het OCMW aan de slag te gaan. De nieuwe werkwijze werd ondertussen ook al in Heiveld geïmplementeerd, en binnenkort wordt ook gestart in Zuiderlucht. Vanuit zijn regiefunctie wil het Gentse OCMW het draaiboek ook aanbevelen bij andere Gentse WZC.