Herinneringen aan slachtoffers WOII beschermen

22 Juni 2023

Herinneringen aan slachtoffers WOII beschermen

"We zullen aannemers sensibiliseren om de stenen met zorg te bewaren en terug te plaatsen, of desnoods een nieuwe plek te bezorgen." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

Struikelstenen zijn gedenktekens die worden aangebracht in het voetpad voor de vroegere Gentse woonhuizen van verzetsstrijders en slachtoffers van Wereldoorlog II. De bewoners werden door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Gent wil hen blijven herinneren, daarom is het volgens raadslid Sara Matthieu enorm jammer dat sommige van deze herdenkingsstenen beschadigd raken of zelfs verdwijnen bij werken in de straat.

Sara: "Waardevolle verhalen en herinneringen van onze stad gaan hierdoor verloren. In Europa liggen er al meer dan honderdduizend struikelstenen, we moeten de verhalen levend houden."

Kostbaar eerbetoon in gevaar

Je hebt ze wellicht al gezien: de kleine kasseivormige stenen, met glanzende plaatjes, die verankerd zitten in het voetpad. Deze 'Stolpersteine' dragen de namen en herinneringen van slachtoffers en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een indrukwekkend eerbetoon aan hun moed en opoffering. 

"Geschiedenis lééft in Gent en dat merk je ook aan de struikelstenen die steeds talrijker worden in onze stad." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Sara: "Geschiedenis lééft in Gent en dat merk je ook aan de struikelstenen die steeds talrijker worden in onze stad. Maar sommige herdenkingsstenen raken beschadigd of verdwijnen door werkzaamheden in onze straten."

"Zo wissen we deze donkere geschiedenis en heldendaden van onze verzetsstrijders letterlijk uit, dat wil ik niet laten gebeuren. Daarom vroeg ik schepen van Publieke Ruimte Filip Watteeuw hoe we de struikelstenen beter kunnen beschermen."

Aannemers sensibiliseren

Schepen Watteeuw: "Er zijn duidelijke regels om onze straten te respecteren tijdens werken, maar we merken helaas dat sommige aannemers en projectontwikkelaars niet altijd even zorgvuldig omgaan met de struikelstenen."

"De stenen zijn steeds aangevraagd door bewoners of op privé-initiatief, in principe is de stad niet verantwoordelijk. Maar we zullen aannemers sensibiliseren om de stenen met zorg te bewaren en terug te plaatsen, of desnoods een nieuwe plek te bezorgen. Zo blijft de Gentse geschiedenis en de talloze verhalen van haar bewoners bewaard."

Lot Gentenaren nooit vergeten

Sara: "De struikelstenen zijn een belangrijke herinnering aan het verzet tegen fascisme. Hoewel je er niet letterlijk zal over struikelen, mogen we het lot van deze Gentenaren nooit vergeten."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.