Help, mijn kind is een puber!

16 Mei 2024

Help, mijn kind is een puber!

"Ouders voelen zich vaak alleen. We zetten met ons beleid in op het uitbouwen van steunende netwerken voor ouders."

Wie tieners heeft, weet: met hen omgaan is vaak geen walk in the park. Hoe praat je met hen? Hoe stel je grenzen? Wat is wel en niet oké? ‘Waakzaam zorgen’ to the rescue!

Schermtijd? Schoolmoe? Drugs? Zoveel zorgen!

Nee, je hoeft niet per se een zwaar problematische puber te hebben. Gewoon puberen is voor vele ouders vaak al een bron van kopzorgen. Laat ik ze uitgaan? En tot hoe laat? Beperk ik hun schermtijd? Wat als ze met deuren slaan? Experimenteren met drugs? Schoolmoe zijn? Wat als ik zelf emotioneel (boos, triest …) word?

Ouders van tieners voelen zich vaak machteloos of weten niet hoe te handelen. Dat kan over kleine dingen gaan zoals schermgebruik en uitgaan, maar ook over grotere problemen zoals zelfmoordgedachten of anorexia:  ‘Hoe ga ik daarmee om? Wat laat ik wel en niet toe? Hoe praat ik met mijn kind?’

Bovendien word je als ouder vaak overladen door emoties als reactie op het gedrag van je tiener. Waar en hoe krijgen die emoties een plek?

Opvoeden vanuit kracht in plaats van macht

Tijdens de gratis reeks ‘Waakzaam zorgen voor tieners’ komen ouders vier avonden samen om te praten. "Het is géén cursus vol praktische tips", benadrukt begeleider Werner Vlijminck van het VCOK, "dat kan ook niet, want elk kind is uniek."

In de eerste plaats delen ouders hun eigen verhalen. Daarnaast krijgen ze
 inzichten en tools om gedrag van hun kinderen (opnieuw) te begrenzen en zorgzaam leiding te nemen. Zie het als samen nadenken over opvoeden anno 2024.

Alle ouders welkom

Iedereen is welkom. "We hebben ouders met tieners met echt zorgwekkend gedrag, die al met beide voeten in de hulpverlening staan, maar net zo goed ouders die komen uit interesse", zegt Werner.

"Maar de grootste troef, zo vinden de ouders, is dat ze hier een netwerk opbouwen van andere ouders met tieners. Samen kunnen praten over hun bekommernissen, elkaar inspireren en tips geven, is goud waard.”

Opvoeden doe je niet alleen

"Het is Week van de Opvoeding, en dus zet ik graag een paar mooie initiatieven voor ouders in de kijker", zegt Evita Willaert, schepen van Gezinsbeleid.

"In deze legislatuur zetten we extra in op het ondersteunen van ouders en dan vooral het uitbouwen van steunende sociale netwerken."

"It takes a village to raise a child? Dan willen wij als stad graag helpen die village te zijn." - Evita Willaert, schepen van Gezinsbeleid

Goed Omringd is hier een mooi voorbeeld van. In dit project maken bestaande oudergroepen een draaiboek om andere ouders te helpen een netwerk op te bouwen, iets wat in een stad niet altijd evident is, zeker niet voor wie van buiten Gent hier komt wonen.

Ook de reeks Waakzaam zorgen, een initiatief van VCOK met steun van Stad Gent, zorgt voor een nieuw netwerk.

"Het is zo belangrijk je als ouder ondersteund te voelen, met lotgenoten je ervaringen te kunnen delen en van gedachten te wisselen. Ouders voelen zich vaak alleen. It takes a village to raise a child? Dan willen wij als stad graag helpen die village te zijn."

Meer info: VCOK - inschrijven

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.