GWF?

07 December 2023

GWF?

"Ik nodig alle Gentenaren uit om mee te genieten van onze extra portie winterse gezelligheid."

GWF? Al weer een afkorting, want naast de GF hebben we in Gent ook de GWF, de Gentse Winterfeesten. Gezellig, warm en feeëriek ... Dat kon ook. Samen winteren, kuieren in onze stad, cadeautjes kopen ... en afsluiten op Gentse Winterfeesten. Van 7 december tot 31 december word je opnieuw verwend met sfeer, lekkers .... en dat op een duurzame manier, zonder in te boeten op gezelligheid. 

Jaarlijkse traditie 

Op donderdag 7 december openen de negende Gentse Winterfeesten. We durven al te spreken van een traditie die heel wat volk op de been brengt.

In 2022 zakten er 2,5 miljoen bezoekers af naar onze GWF. Net als vorig jaar is er voldoende tijd om alles te ontdekken en kan je tot oudejaarsavond genieten van heel wat kraampjes, activiteiten ... kortom gezelligheid op de Korenmarkt, onder de stadshal en op het Sint-Baafsplein. 

"Ik nodig alle Gentenaren uit om mee te genieten van onze extra portie 'winterse gezelligheid'", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Traditie is durven veranderen 

Een traditie die we levendig willen houden, en daarom aanpassen op wat er vandaag leeft en gebeurt. In 2022 deden we het voor een allereerste keer zonder ijspiste en toch werd er volop geschaatst. Maar dan op rolschaatsen.

Een nodige stap richting meer duurzame Winterfeesten. Met de switch naar een rolschaatspiste besparen we 24.000 kWh aan energie. Dat is een maand energie voor 100 gezinnen. 

Nog duurzamer, nog gezelliger

Aan gezelligheid geen gebrek vorig jaar en dat zal ook dit jaar geen probleem zijn. Want duurzame keuzes wegen niet op de sfeer. Integendeel.

Dit jaar worden alle drankjes geserveerd uit herbruikbaar materiaal, en ook bijna al het eten. Dat is een win-win, want jouw eetervaring wordt alleen maar beter en de hoeveelheid afval kunnen we zo tot een minimum beperken.

"Op een duurzame manier feesten, zonder in te boeten op gezelligheid en sfeer. Dat zijn de Gentse Winterfeesten." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

"Op een duurzame manier feesten, zonder in te boeten op gezelligheid en sfeer. Dat zijn de Gentse Winterfeesten", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

En nog een opvallende nieuwkomer is de Gentse Winterfeesten-wasstraat. Geen onnodige kilometers over en weer om herbruikbaar cateringmateriaal industrieel te laten afwassen, want er komt een eigen machine in de feestzone.

Minstens 1.950 kilometer sparen we zo uit, dat is een ritje van Gent naar Lissabon. Ook op die manier zijn de GWF dus duurzamer dan ooit. 

Op en top Gents

Net als alle andere evenementen van de stad, of die de stad ondersteunt, zijn de Gentse Winterfeesten gratis en integraal toegankelijk. Voor elke leeftijd is er, naast de vele kraampjes en het schaatsen, wel iets te beleven. Je vindt alles op de website van Visit Gent

Maar wat maakt deze feesten ook Gents, dat zijn de vele Gentse handelaars.

Van de 150 kraampjes is minstens de helft Gents. Vind jij ze allemaal? Er is alvast iets kleins dat je kan helpen in je zoektocht, want ze hebben allemaal het Draakjes-logo. 

Meer informatie (openingsuren, activiteiten ...) vind je op de website van de Gentse Winterfeesten.  
Met heel veel dank aan Look I Like voor de organisatie van deze negende editie

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.