Grotere gevel- en straattuinen in Gent

28 Oktober 2021

Grotere gevel- en straattuinen in Gent

Gentenaars willen meer groen in de stad, daarom mogen geveltuinen en plantvakken binnenkort veel groter worden. Volgens raadslid Sara Matthieu is dat goed nieuws en moeten we kiezen voor veel meer ontharding en groen in de stad: 'Er zijn vandaag 4.337 geveltuintjes in Gent, dat is goed nieuws voor de biodiversiteit en een klimaatrobuuste stad."

"Groen brengt mensen samen en zorgt voor gezelligheid." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

"Meer groen zorgt immers voor minder hitte tijdens hete zomerdagen. Bij de aanleg van nieuwe straten zullen bredere geveltuinen en grotere plantvakken mogelijk zijn."

"Onze straten worden dus groener, waarbij we volop inzetten op buurtbeheer door de bewoners. Ook Gentenaren zonder grote privé-tuin kunnen daardoor naar hartenlust tuinieren."

Groen enthousiasme

Concreet mag een geveltuin vanaf 1 november 2021 60 centimeter voor de gevel uitkomen, dat is een verdubbeling van wat vandaag mag. Ook plantvakken mogen nu groter dan 12 vierkante meter worden.

Volgens Sara zijn bewoners erg enthousiast om zich over grotere straattuinen te ontfermen: "Groen brengt mensen samen en zorgt voor gezelligheid. Doordat bewoners zélf aan de slag gaan maken we onze stad nog wijzer en gezelliger. De groene fractie is erg enthousiast en samen kijken we dan ook uit naar nog meer gevel- en straattuinen in onze mooie stad."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.