Groot debat en de allereerste keer

23 Februari 2023

Groot debat en de allereerste keer

"Dankzij dit project zullen 750 jongeren - in al hun diversiteit - kunnen proeven van politiek. Ik merk veel enthousiasme bij de scholen." - Evita Willaert , schepen van Onderwijs  

2024 wordt een belangrijk verkiezingsjaar. Niet alleen zijn er verkiezingen op Europees, Vlaams, federaal, provinciaal én op lokaal niveau, het zijn ook de verkiezingen van de eerste keer. Eerste keer stemrecht voor 16 jarigen op Europees niveau en eerste keer geen lokale opkomstplicht. Hoe bereiden we - als Stad Gent - jongeren voor die in 2024 voor het eerst mogen stemmen? Zowel in de lente als in de herfst trekken heel wat jongeren voor het eerst naar de stembus. Bovendien is Gent dat jaar European Youth Capital.

Groot debat 2024

Het Groot debat 2024 is de ideale gelegenheid om de Gentse jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun eerste keer stemmen. Daarom is het Groot Debat één van de projecten in het kader van Europese Jongerenhoofdstad.

We willen jongeren tussen 16-18 jaar informeren en prikkelen over stemrecht, democratie en burgerschap. Maar we willen ook jongeren en beleidsmakers in contact brengen met elkaar én beleidsmakers informeren waar jongeren wakker van liggen.

Het Groot debat is een samenwerking tussen Stad Gent en middenveldorganisaties zoals Larf!, Kopergietery, Kunstencentrum 404 en de Gentse Jeugdraad.

"Het project laat jongeren zoveel mogelijk aan het woord. Dat is trouwens een van de speerpunten van Gent als Europese Jongerenhoofdstad." - Hafsa El-Bazioui , schepen van Jeugd

"Het project laat jongeren zoveel mogelijk aan het woord. Dat is trouwens een van de speerpunten van Gent als Europese Jongerenhoofdstad. Tijdens het slotdebat met politieke kopstukken in april 2024 zullen de jongeren dan ook de kans krijgen om zelf hun ideeën en bezorgdheden op tafel te leggen", zegt Hafsa El-Bazioui , schepen van Jeugd.

De inschrijvingen voor scholen zijn nu geopend en deelnemende klassen buigen zich vanaf volgend schooljaar over tal van thema's, gaan in debat met elkaar, en leggen in april 2024 politici het vuur aan de schenen tijdens een slotdebat. In het schooljaar 2023-2024 kunnen 30 klassen uit secundaire Gentse scholen deelnemen.

Het project bestaat uit: 

  1. Een klassentraject waarbij klassen thematisch aan de slag gaan, en ondergedompeld worden in een 'thema-bad' met een expert. Daarna gaan ze creatief aan de slag met een artiest (brief schrijven, rap maken, filmpje maken …) om hun dromen of standpunten te ‘verbeelden’. De thema’s worden participatief gekozen samen met jongeren en de Jeugdraad.
  2. Een grote speeddate (tafeldebatten) met 750 jongeren van die klassen die in debat gaan over verschillende thema’s en stellingen.
  3. Een politiek slotdebat waar 750 jongeren in debat gaan met beleidsmakers, en jongeren uit het klassentraject zelf het woord nemen via een ambassadeursproject.
  4. Een informatiecampagne en informatief pakket die jongeren en klassen informeren over verkiezingen (hoe stemmen, welke politieke partijen, bevoegdheden …).
  5. Een voor- en natraject om zoveel mogelijk ideeën van jongeren te verzamelen en te ontsluiten naar het beleid, liefst door jongeren in contact te brengen met beleidsmakers

"Dankzij dit project zullen 750 jongeren - in al hun diversiteit - kunnen proeven van politiek. Ik merk veel enthousiasme bij de scholen." - Evita Willaert , schepen van Onderwijs

"Dankzij dit project zullen 750 jongeren - in al hun diversiteit - kunnen proeven van politiek. Ik merk veel enthousiasme bij de scholen. De klassen zullen ook uit zowel het deeltijds beroepsonderwijs als het kunstonderwijs, de doorstroom- en de arbeidsmarktgerichte opleidingen komen", aldus Evita Willaert , schepen van Onderwijs.

Europese Jongeren Hoofdstad 2024

Jongerenparticipatie staat centraal binnen Europese Jongerenhoofdstad (EYC). De projectstructuur van EYC zo opgezet dat jongeren op structureel en operationeel niveau kunnen meebeslissen over het hoe en wat van Europese Jongerenhoofdstad.

De 20 van ’24 is de stuurgroep van jongeren (15-30 jaar). Dit is het centraal orgaan van het EYC project en dus de cockpit die het globaal project draagt en bewaakt.

Stemrecht voor 16-jarigen

Het Groot debat is onderdeel van een traject rond de verkiezingen én EYC. Met Stemrecht 16+ wordt een informatiecampagne opgezet die zich specifiek richt naar jongeren van 16 en 17 jaar. In Gent zijn dat bijna 5.000 jongeren.

Ook de Jeugdraad heeft de traditie om een traject af te leggen in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen, gekoppeld aan een politiek debat. Als officieel adviesorgaan van de stad zetten ze hun expertise in om advies te geven over alle zaken die (de leefwereld van) jongeren aanbelangen. Ze richten zich naar alle Gentse Jongeren.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.