Groenere buurten met grotere geveltuinen en straattuinen

03 Februari 2022

Groenere buurten met grotere geveltuinen en straattuinen

Straattuinen zijn stukjes groen op straat, die grenzen aan een voet- of fietspad, parkeerplaats of de straat. Bewoners kunnen een stukje groen adopteren en staan dan in voor het onderhoud. Vanaf nu kunnen ook plantvakken groter dan 12 m² beheerd worden. Ondertussen zijn er bijna 400 straattuinen die door enthousiaste Gentenaars beheerd worden.

Bredere geveltuinen

Ook in smalle straten kan er worden onthard en vergroend. Geveltuintjes zijn daarvoor ideaal. Schepen Filip Watteeuw paste het reglement aan: "Vroeger mochten ze maar 30cm breed zijn, nu mogen ze tot 60cm breed zijn. Daarmee geven we een extra boost aan die groene gevels."

Ook mag een geveltuintje nu tot aan de scheidingslijn van de buren komen. Zo kunnen de geveltuintjes flink groter. Tot voor kort moest er 30 centimeter afstand gehouden worden.

"Nu mogen ze tot 60 cm breed zijn. Daarmee geven we een extra boost aan die groene gevels." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte 

Alle beetjes helpen

Dat zoveel Gentenaren samen aan de slag gaan zorgt niet alleen voor samenhang in de buurt. Groen verkoelt, vangt regenwater op en maakt de straat mooier. Geveltuintjes brengen leven op straat.

"Populair zijn ze alvast", zegt klimaatschepen Tine Heyse. "Elke geveltuin is een kleine ingreep op zich, maar ondertussen zijn er al meer dan 4000. Alle beetjes helpen om de stad mooier en klimaatrobuuster te maken."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.