Groen ruimt zwerfvuil om statiegeld op de agenda te zetten

27 Mei 2021

Groen ruimt zwerfvuil om statiegeld op de agenda te zetten

Honderden Groen-vrijwilligers en politici in heel Vlaanderen zijn sinds 14 mei met afvalprikkers en vuilniszakken in de weer om zo veel mogelijk afval te rapen. “Terecht, want zwerfvuil is een gigantisch probleem in Vlaanderen”, zegt schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt.

40% minder dankzij één maatregel: waar wacht men nog op?

In 2019 werd in Vlaanderen maar liefst 22.641 ton zwerfvuil opgeruimd. In Gent ging het in 2020 om meer dan 1600 ton. “Wij kuisen dat op, al dat zwerfvuil, omdat onze inwoners propere pleinen en parken verdienen”, aldus schepen Bram. “Maar door statiegeld in te voeren kunnen we voorkomen dat zo’n 40% van dat afval gewoon niet op de grond belandt. Dat is veel opbrengst voor één maatregel ... Waar wacht men eigenlijk nog op?”

"Door statiegeld in te voeren kunnen we voorkomen dat zo’n 40% van dat afval gewoon niet op de grond belandt." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

Vlaanderen holt achter de feiten aan

Meyrem Almaci benadrukt dat de Vlaamse Regering achter de feiten aanholt. “Al jaren staat de Vlaamse regering op de rem en zet ze geen stap vooruit. Ze trekt de kaart van strengere boetes, maar dat is een manier om statiegeld uit te stellen en dat heeft geen enkele zin.”

Almaci voegt eraan toe dat Groen niet alleen staat met de eis om statiegeld. “Onderzoek leert dat 82 procent van de Belgen voor statiegeld is. Daarnaast willen de meeste Vlaamse burgemeesters dat hun inwoners gebruikte flesjes en blikjes inleveren om dan statiegeld terugbetaald te krijgen. De Vlaamse regering negeert dus wat consumenten en gemeenten willen.”

“Onderzoek leert dat 82 procent van de Belgen voor statiegeld is" - Meyrem Almaci, voorzitter Groen

Niet gratis

Zwerfvuil kost Gent handenvol geld. Niet minder dan 165 medewerkers van IVAGO en het Dienstenbedrijf Sociale Economie werken 7 dagen op 7 om Gent proper te houden. Ze doen dat door vuilnisbakken te ledigen, door machinaal en manueel te vegen, of ze gaan op stap met straatstofzuigers. Zij krijgen versterking van zo’n 900 vrijwilligers, onze ‘Propere Pierkes’, die de eigen buurt mee proper helpen houden.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.