Groen regeert mee

01 Oktober 2020

Groen regeert mee

Gisteravond keurden de Groen-leden onze regeringsdeelname goed. “Prachtig”, reageert volksvertegenwoordiger Evita Willaert, die het regeerakkoord mee onderhandelde.  "Ik ben blij dat Groen niet aan de zijlijn blijft staan, maar dat we mee de handen uit de mouwen steken voor een sociale en duurzame toekomst. Ik wens onze ministers Tinne Van der Straeten en Petra De Sutter heel veel succes!" 

De invloed van Groen op het regeerakkoord is zeer duidelijk. Er komt een ongeziene inspanning voor de laagste uitkeringen en pensioenen, een ecologische relance en een daadkrachtige strijd tegen discriminatie. 

De centrale congrestafel met Meyrem en co werd vanuit Gent live naar zalen in 8 steden gestreamd. Het nationale Partijbestuur en de Politieke Raad kwamen na het congres samen in hetzelfde hotel dat in 2018 een rol speelde bij de vorming van die andere Vivaldi van het land, ons eigenste Gentse stadsbestuur. Dat is leuk voor de petite histoire maar daarmee houdt de vergelijking niet op.

Ambitieus klimaatbeleid en nieuw plan tegen racisme

We herkennen in dit regeerakkoord ook onderwerpen waarvoor Groen in Gent al langer ijverde, zoals de automatische rechtentoekenning voor sociale voordelen. Ook de strijd tegen discriminatie via praktijktesten (discriminatietoetsen) en het housing-first-principe in de aanpak van dakloosheid, zijn beleidsinstrumenten waarmee we in Gent al langer aan de slag gaan. Een ambitieus klimaatbeleid, een energietransitie en een nieuw interfederaal actieplan tegen racisme, stuk voor stuk thema's die bij ons altijd hoog op de agenda staan, zullen in handen van Groene ministers of staatssecretarissen, ons eigen Gentse beleid nog versterken. 

We wensen de Vivaldi-regering veel succes toe!

De samenvatting en het volledige regeerakkoord vind je hier.