Groen Gent pakt vervoersarmoede aan

31 Januari 2023

Groen Gent pakt vervoersarmoede aan

“Niet kunnen werken, naar school gaan of deelnemen aan het sociale leven omdat je je niet kan verplaatsen, is niet ok. Daarom nemen we zoveel mogelijk barrières weg in het openbaar domein, het openbaar vervoer en om te fietsen. Gentenaars moeten zich zelfstandig kunnen verplaatsen, ongeacht hun financiële, fysieke of mentale toestand.” Filip Watteeuw 

Je vlot kunnen verplaatsen is belangrijk om volwaardig deel uit te maken van de Gentse samenleving: voor jouw job, om de kinderen naar school te brengen of om een voorstelling te bezoeken. Daarom werkte Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw een actieplan tegen vervoersarmoede uit zodat iedereen zich in Gent duurzaam kan verplaatsen. Raadslid Sara Matthieu ondersteunt het plan ten volle. 

 

Wat we gaan doen 

Het plan voorziet 2,95 miljoen euro voor vijftien actiepunten, waaronder fietslessen voor kwetsbare groepen en meer toegankelijke bus- en tramhaltes voor minder mobiele personen en blinden- en slechtzienden. Er komen ook goedkopere tweedehandsfietsen én fietslessen. Ook de gratis Buzzy Pazz voor kinderen tot en met 14 jaar en de 10-rittenkaart voor jongeren die stage volgen springen in het oog.

Volgens Filip Watteeuw komt het plan geen dag te vroeg: 'Niet kunnen werken, naar school gaan of deelnemen aan het sociale leven omdat je je niet kan verplaatsen, is niet ok. Daarom nemen we zoveel mogelijk barrières weg in het openbaar domein, het openbaar vervoer en om te fietsen. Gentenaars moeten zich zelfstandig kunnen verplaatsen, ongeacht hun financiële, fysieke of mentale toestand."

Volgens Raadslid Sara Matthieu is de strijd tegen vervoersarmoede een kansenstrijd: "Je zelfstandig kunnen verplaatsen is belangrijk voor onze job, onze vrije tijd, scholing en zoveel meer. Daarom werk ik ook in het Europees Parlement aan vervoersarmoede via het Sociaal Klimaatfonds. Dat fonds zal overheden financieel steunen om vervoersarmoede aan te pakken via beter, goedkoper en toegankelijker (openbaar) vervoer. Het is trouwens de eerste keer dat we EU-geld rechtstreeks gebruiken om de meest kwetsbare huishoudens in Europa uit mobiliteitsarmoede te halen. Ik ben fier dat Stad Gent in Europa pioniert met een eigen plan vol initiatieven."

Wil je graag alle actiepunten lezen? Dat kan hier!

 

Wat is vervoersarmoede?

Sommige mensen zijn “vervoersarm”. Ze kunnen zich om bepaalde redenen niet of niet vlot verplaatsen en geraken daardoor uitgesloten van bepaalde aspecten van het maatschappelijke leven.

Vervoersarmoede is meer dan een louter financieel probleem: het is een complexe combinatie van persoonlijke mogelijkheden en vaardigheden en een gebrekkig aanbod dat uiteenlopende groepen van mensen vervoersarm maakt.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.