Groen Gent helpt 3.400 bomen planten in Gentbrugse Meersen

24 November 2022

Groen Gent helpt 3.400 bomen planten in Gentbrugse Meersen

Eind vorige week hebben leden, vrijwilligers en mandatarissen van Groen Gent eigenhandig de spade in de grond gestoken om bomen te planten. Dat gebeurde gespreid over twee dagen. Op vrijdag plantte de afdeling Groen Gentbrugge-Ledeberg meer dan 400 struiken en bomen om de mensen in het onderwijs en kinderopvang te bedanken. Een dag later was er een grote plantactie van Natuurpunt en Stad Gent waarbij de eerste 3.000 bomen van een nieuw bos  in het noorden van de Gentbrugse Meersen de grond ingingen. 

De afdeling Groen Gentbrugge-Ledeberg kocht meer dan 400 struiken en bomen met de integrale opbrengst van hun smakelijk Lentefestijn. Dit voorjaar aten meer dan 180 Gentenaars een lekkere maaltijd en net zoals elk jaar werd de opbrengst aan een goed doel besteed.

Natuurpunt hielp hen met de aankoop en wees hen ook een stuk grond toe waar ze alles mochten planten.

Dank u onderwijs en kinderopvang

Op vrijdag 18 november plantte de afdeling het groeibos samen met scholen, onthaalouders en kinderopvanginitiatieven en een honderdtal kinderen.

"In de coronaperiode stonden zij in de vuurlinie. Kinderen en gezinnen hebben gevoeld hoe zij er elke dag opnieuw stonden. " - Pepijn Hanssens, voorzitter Groen Gentbrugge-Ledeberg.

Schepen Evita Willaert, Groen-raadslid Anita De Winter en BCSD-leden Liliane De Cock en Joren Gistelinck waren ook aanwezig. De bomen komen er speciaal om leerkrachten en personeel uit de kinderopvangsector te bedanken. 

"In de coronaperiode stonden zij in de vuurlinie. Kinderen en gezinnen hebben gevoeld hoe zij er elke dag opnieuw stonden.

"Maar ook vandaag, met een energiecrisis en met het personeelstekort op vele scholen en in de opvang, is een gebaar van dank en respect meer dan op haar plaats", zegt Pepijn Hanssens, voorzitter Groen Gentbrugge-Ledeberg.

Respect en dankbaarheid

Evita Willaert treedt Pepijn bij. "Een bos als symbool van dankbaarheid voor de mensen uit onderwijs en de kinderopvang kan eigenlijk niet groot genoeg zijn."

"Een bos als symbool van dankbaarheid voor de mensen uit onderwijs en de kinderopvang kan eigenlijk niet groot genoeg zijn." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"Dat deze bomen en struiken door de kinderen zelf mee in de grond werden gestopt, versterkt de boodschap. Heel blij dat ik mijn 'schopje' kon bijdragen. Ik zie elke dag wat deze mensen doen. Respect en dankbaarheid zijn op hun plaats."

32 voetbalvelden bos erbij

Een dag later hielpen onze schepenen Tine Heyse en Bram Van Braeckevelt op de grote plantactie van Stad Gent en de Gentbrugse Meersen.

Samen met veel vrijwilligers plantten ze de eerste 3.000 bomen van een nieuw stuk bos. In totaal komt er zo maar liefst 22 hectare -of 32 voetbalvelden- aaneengesloten bos bij. Best veel als je weet dat de Meersen in totaal 70 hectare groot zijn.

"De afgelopen jaren zijn er in Gent al meer dan 100.000 bomen bijgekomen in parken en natuurgebied." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Zaterdag was de eerste van vele plantdagen. Op 26 en 27 november en 5 maart wordt er nog eens geplant. Dan komt er nog eens 6 hectare bos bij.

"De afgelopen jaren zijn er in Gent al meer dan 100.000 bomen bijgekomen in parken en natuurgebied. Het zijn de volgende generaties die volop gaan kunnen genieten van de nieuw aangeplante bomen", zegt Tine Heyse, schepen van Klimaat.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.