Grijs wordt olijfgroen: 3.000 nieuwe afvalkorven voor Gent

03 Mei 2018

Grijs wordt olijfgroen: 3.000 nieuwe afvalkorven voor Gent

Afgelopen vrijdag mocht Tine de vijzen aandraaien bij de plaatsing van de eerste  van  de 3.000 nieuwe afvalkorven die in Gent komen ter vervanging van de bestaande afvalkorven.   De nieuwe olijfgroene korven hebben een opening die is aangepast aan het huidige afval, zijn groter (100 liter), en zijn voorzien van een peukenbakje.  

Vandaag bestaat er een kakofonie aan korven: grijze cilinders, oranje bakjes, groene vuilnisbakken in parken, IVAGO-festivalkorven, …  Hiermee maken we komaf. Voortaan gaan we naar twee types: gewone afvalkorven en compacterende – of zelfpersende – korven.

Tine: “Met deze grote vervangingsoperatie bieden we een antwoord op de veranderende consumptiepatronen waarbij we zien dat mensen steeds meer consumeren op straat. In de nieuwe korven kunnen bijvoorbeeld pizzadozen en is er een apart bakje voor sigarettenpeuken. Nu is er zeker geen excuus meer om afval op de grond te gooien.”

De plaatsing gebeurt natuurlijk niet van vandaag op morgen. Voor de vervangoperatie rekent IVAGO 3 tot 5 jaar. Daarbij wordt elke locatie grondig bekeken en wordt er  naar de meest ideale inplanting gezocht via een zogenaamde ‘beslissingsboom’.  Zaken waarmee rekening wordt gehouden zijn o.a. de nabijheid van  haltes van openbaar vervoer, zitbanken, ontmoetingsplaatsen…  De totale kostprijs voor levering, plaatsing en onderhoud bedraagt  3 miljoen euro, waarvan OVAM 300.000 euro subsidieert.