Stad Gent ondertekent de ‘Green Deal Eiwitshift’
29 April 2021
De 10de Vlaamse Green Deal werd maandag officieel voorgesteld. Stad Gent is een van de 65 deelnemers die de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon wil verbeteren. Als Europese veggie-hoofdstad konden we hier uiteraard niet ontbreken.
Ons voedingspatroon legt een zware druk, niet alleen op het leefmilieu maar ook op onze gezondheid. Meer groenten, fruit, granen en peulvruchten eten en wat minder dierlijke producten is beter voor klimaat en milieu (minder broeikasgassen, minder waterverbruik, meer biodiversiteit). Het is bovendien gezonder én diervriendelijk.
Van 40% naar 60% plantaardige eiwitten
Vandaag is de verhouding ongeveer 60/40 (dierlijke/plantaardige eiwitbronnen). Het doel is om die verhouding te verbeteren naar 40/60 tegen 2030. Die evolutie naar meer plantaardige producten wordt de eiwitshift genoemd. Dit sluit ook perfect aan bij de Europese Farm to Fork Strategy, waarmee Europa de landbouwsector en de ganse voedingsketen wil navigeren naar een klimaatvriendelijker systeem.
“Gent was trendsetter met de lancering van Donderdag Veggiedag. Logisch dus dat we ons nu volmondig scharen achter de doelstellingen van deze Green Deal: een verdere transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Daarbij zetten we maximaal in op onze eigen voorbeeldrol en aankoopbeleid.” - Tine Heyse, schepen van Klimaat
Samen met partners
De Green Deal biedt een platform om diverse partners samen te brengen: uit de landbouwsector, de voedselverwerkende nijverheid, de retail- en cateringsector, kennisinstellingen, onderzoeksgroepen, ngo’s, (lokale) overheden, … Om deze eiwitshift te realiseren werkt Stad Gent samen met Gentse actoren een actieplan uit op lange termijn. Zo zullen we onder andere samenwerken met de Voedselraad.
Meer info
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.