Goed nieuws is geen nieuws?

12 Januari 2023

Goed nieuws is geen nieuws?

Traditioneel worden aan het begin van het nieuwe jaar wensen uitgewisseld. "Gelukkig nieuwjaar. Dat het een voorspoedig jaar mag worden, met een goede gezondheid en warme ontmoetingen." Dat schrijft Evita hieronder in haar nieuwjaarsbrief voor 2023.

Drama scoort

Dat is wat we elkaar wensen: alle goeds. Maar tegelijk word ik er op aangesproken dat ‘politici’ er sterk in zijn om mooie verhalen in de verf te zetten. Onlangs werd het me nog half verweten: "Evita, zet je roze bril af, niet alles is goed. Er gebeuren zoveel slechte dingen."

Hetzelfde verhaal hoor ik soms bij journalisten: ze willen graag schrijven over fantastische zaken die ze zien gebeuren, maar stukken over slechts nieuws of drama krijgen ze makkelijker verkocht.

"Ik ga voor een beleid dat een goede wereld wil creëren voor iedereen en dat oplossingen zoekt voor de uitdagingen die er zijn." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs, Opvoeding, Gezinsbeleid en Outreachend Werk

We moeten de realiteit niet ontkennen. Slechte zaken moeten ook worden benoemd. Het leven in een grote stad kan hard en rauw zijn. Het zijn zeer uitdagende tijden en ik zal die uitdagingen niet ontkennen of negeren.

We moeten blijven beleid voeren om onrecht recht te zetten, om oplossingen te zoeken en de samenleving te organiseren volgens de actuele noden. Maar ondanks al de tekorten, de ellende, de uitdagingen gebeuren er ook elke dag fantastische dingen!

Zoveel fantastische resultaten

Vraag ouders naar klasverhalen over hun kind en ze zullen je overladen met fantastische verhalen over een kind dat zelfzekerheid opbouwt, dat leerde lezen, dat een aha-momentje had met een juf of meester.

Ik spreek ook met veel ouders over hun ervaringen met de crisis in de kinderopvang. Ze leggen me hun zorgen voor over de structurele problemen, maar ze starten hun relaas met de grote dankbaarheid naar de kinderbegeleiders die met oneindig veel liefde en geduld voor hun kind zorgen.

"Ik voer een sociaal beleid dat niemand achterlaat, dat kansen biedt, dat menselijkheid en verbinding bevordert." - Evita Willaert, schepen voor Groen Gent

Vraag naar de buitenslaper die vorige nacht een kop warme koffie en een luisterend oor kreeg van een stadsmedewerker. Ook die zaken zijn het gevolg van een beleid dat dit mogelijk maakt, dat menselijkheid voorop stelt, faciliteert en alle kansen geeft.

Dat is het beleid waar ik voor sta, dat ik wil voeren. Een sociaal beleid dat niemand achterlaat, dat kansen biedt, dat menselijkheid en verbinding bevordert. Een beleid dat een goede wereld wil creëren voor iedereen en dat oplossingen zoekt voor de uitdagingen die er zijn.

Een beleid dat zelfs ook in rauwheid schoonheid ziet, omdat het niet anders kan dan een katalysator zijn voor verandering. 

Goed nieuws in de spotlight

Dus ja, ik blijf een spotlight zetten op die prachtige zaken die gebeuren in onze stad, in de scholen, in de crèches, op het schoolpodium, in de schoolhoeve, in het educatief museum, bij zoveel medewerkers die elke dag het beste van zichzelf geven.

Die ‘geven’ om anderen, om kinderen, om kwetsbaren, om jongeren. Want zij realiseren die zaken die we elkaar hebben gewenst, de afgelopen dagen: alle goeds.

Ik wens het u van harte in 2023. Evita

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.