Gezondere lucht in de Gentse klassen

18 Maart 2022

Gezondere lucht in de Gentse klassen

Schepenen Elke Decruynaere en Hafsa El-Bazioui kondigden deze week de installatie aan van enkele luchtreinigers. Er zijn drie Gentse basisscholen, namelijk Freinetschool Het Tandwiel, Freinetschool De Spiegel en Basisschool Désiré Van Monckhoven, die deelnemen. Dit gebeurt in het kader van een onderzoeksproject o.l.v. professor Bert Blocken, dr. ir. Leen Peeters en viroloog prof. dr. Marc Van Ranst.

Gezonde klassen

Op elke school zijn er telkens drie klaslokalen waar er toestellen worden geplaatst. Deze toestellen filteren fijne deeltjes uit de lucht. Daarbij wordt niet alleen fijn stof, maar worden ook virusdeeltjes die door de lucht reizen, door speciale filters gehaald om zo de lucht te reinigen.

"We hebben de voorbije jaren veel geleerd over hoe virussen zich verspreiden in binnenruimtes. Het ventileren en verluchten van lokalen blijkt daarbij cruciaal. Voldoende verse lucht en dus zuurstof zijn altijd belangrijk voor het leervermogen en de concentratie. De coronacrisis maakte extra helder dat ventileren ook cruciaal was in het stoppen van het virus." Elke Decruynaere, schepen van onderwijs

Door de installatie van de luchtreinigers is er een bijkomend voordeel: de ramen zullen minder moeten openstaan om de toevoer van verse lucht te garanderen. Dit leidt tot een groot warmteverlies en ook de leerlingen kijken op tegen het les volgen in koude lokalen.

De aankoop van deze toestellen past in een project waarbij de onderzoekers op grote schaal willen nagaan welke impact luchtreiniging kan hebben op de luchtkwaliteit en de gezondheid. De scholen zullen daarom meehelpen om de gegevens te verzamelen door metingen uit te voeren en afwezigheden te registreren.

Deze apparaten zijn een deel van de oplossing, maar halen geen CO2 uit de lucht. Stad Gent installeerde in alle leslokalen van het stedelijk onderwijs al eerder CO2-meters. Deze meters blijven dus hun nut behouden omdat de combinatie van filtering en ventileren altijd zal nodig zijn.

Ventilatie 

Indien we als stad een nieuwe school bouwen, wordt standaard een ventilatiesysteem met warmterecuperatie gekozen zodat deze meteen future-proof zijn. Bij zo’n systeem wordt verse buitenlucht mechanisch aangezogen en wordt vervuilde binnenlucht mechanisch afgevoerd. Via een warmtewisselaar wordt de warmte van de uitgaande lucht gerecupereerd om de inkomende lucht op te warmen.

"Ook na corona is luchtkwaliteit van belang. Gezien het in bestaande gebouwen niet evident is een ventilatiesysteem te voorzien, kunnen luchtreinigers ons helpen terwijl we werken aan een structurele oplossing." Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Dit is het ideale systeem in schoolgebouwen maar het vergt veel ventilatiekanalen en een behoorlijke technische ruimte. Dit is niet zomaar te realiseren in een bestaand gebouw. Wanneer een school grondig gerenoveerd wordt, doen we dit wel. Bij renovatie krijgt ventilatie grote aandacht en wordt nagegaan of een ventilatiesysteem kan voorzien worden.

Verschillende scholen hebben nog geen ventilatiesysteem. In deze gevallen kunnen luchtreinigers voor een behoorlijke verbetering van de luchtkwaliteit zorgen in afwachting van een structurele oplossing. Ook in gebouwen waar niet de ruimte is om alle nodige ventilatiekanalen te plaatsen, biedt dit systeem een oplossing.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.