Gentse voedselraad stelt innovatieve projecten voor op partnerdag

02 Februari 2023

Gentse voedselraad stelt innovatieve projecten voor op partnerdag

"De grote verscheidenheid aan projecten met veel aandacht voor inclusie, diversiteit en solidariteit is absoluut een meerwaarde. Dat maakt deze vijfde editie alvast geslaagd." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat 

De Gentse Voedselraad trapte samen met schepen Tine Heyse en heel wat Gentse partners het nieuwe jaar af in VierNulVier. En niet zomaar een jaar: in 2023 vieren we het tienjarig bestaan van de Gentse Voedselstrategie. Niet veel later werd de Gentse Voedselraad opgericht en sinds vijf jaar heeft de Voedselraad haar eigen budget. Daarmee ondersteunen ze jaarlijks een aantal innovatieve voedselprojecten. 

60.000 euro voor vier projecten

Jaarlijks ondersteunt de Gentse Voedselraad innovatieve projecten die inzetten op de verduurzaming van het Gentse voedselsysteem en die aansluiten bij de voedselstrategie Gent en Garde.

Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om Karoot, het eerste plantaardige sociale eethuis, en Aroma's, waarbij studenten en senioren samen koken met voedseloverschotten. Dit jaar krijgen vier projecten samen 60.000 euro steun.

"De grote verscheidenheid aan projecten met veel aandacht voor inclusie, diversiteit en solidariteit is absoluut een meerwaarde. Dat maakt deze vijfde editie alvast geslaagd", zegt Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat. 

Vier projecten, vier doelstellingen

Het eerste project dat steun krijgt, is een samenwerking van Mosquito In The Room, Foodwin en Erasmushogeschool Brussel. Zij werken een strategie uit om meer plantaardige voeding op het menu te krijgen en voedselverspilling tegen te gaan in het AZ Sint-Lucas.

Het tweede project heeft de naam 'experimententuin' gekregen. De bedoeling van Odisee Hogeschool is om de buurtbewoners van de Rabotwijk via laagdrempelige workshops actief te betrekken bij de opstart en het onderhoud van een buurtmoestuin.

Met het project Ghent Food Diaries wil Voem vzw de Gentse voedselstrategie naar een breed en divers publiek vertalen, onder wie ook Gentenaars met een migratieachtergrond. Voem mikt daarvoor op digitale storytelling.

Het vierde project tot slot wil 150 gezinnen in Oud Gentbrugge samenbrengen om in groep biologische en lokale producten aan te kopen. Samenwinkel Vlas wil er zo voor zorgen dat duurzame en lokale voeding betaalbaar wordt voor iedereen.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.