Gentse voedselraad krijgt eigen werkingsbudget

20 December 2018

Gentse voedselraad krijgt eigen werkingsbudget

De voedselraad van Gent en Garde heeft voor het eerst een eigen werkingsbudget gekregen van de Stad Gent. De leden van de voedselraad beslisten zelf om deze middelen te gebruiken om duurzame voedselprojecten te ondersteunen. Na een projectoproep werden er 20 projectvoorstellen beoordeeld door de leden van de Gentse voedselraad. In totaal krijgen 5 verschillende organisaties ondersteuning om hun project op te starten of verder uit te werken.

Schepen Tine Heyse: "Stad Gent kende dit jaar in totaal 44.000 € werkingsmiddelen toe aan de voedselraad van Gent en Garde. Die besliste op haar beurt om het budget aan te wenden ter ondersteuning van innovatieve projecten die inzetten op de verduurzaming van het Gentse voedselsysteem. Dat is een primeur voor Vlaanderen en leidt tot een sterkere verankering van de Gentse voedselraad."

Volgende 5 projecten krijgen ondersteuning:

  • Lokaalmarkt. Wil een wekelijkse overdekte boerenmarkt opstarten in Gent, met bar en kinderatelier, online bestelplatform en eigen betaalsysteem.
  • Vzw SIVI. Wil via een mobiele keuken in de Dampoortwijk inzetten op toegang tot gezonde voeding voor iedereen.
  • VELT. Wil het niet geplukte fruit in Gent optimaler benutten, beschikbaar maken voor de Gentenaren en hierdoor voedselverspilling tegengaan.
  • De Wassende Maan. Zetten via sociale tewerkstelling in op verwerking van groenteoverschotten tot lokale, biologische bereidingen.
  • PachaGreens. Een professionele microgroentenkwekerij die volledig vrij is van chemicaliën en pesticiden.