Gentse Spruiten brengen duurzaamheid vanaf de wieg

23 Juni 2022

Gentse Spruiten brengen duurzaamheid vanaf de wieg

Afgelopen zondag mocht de Babytheek van Gentse Spruiten vzw twee kaarsjes uitblazen. Evita en Hafsa gingen met veel plezier meevieren. De Babytheek is een prachtig initiatief waar we onze Groene visie op gezinsbeleid volledig in terugvinden. Ze ondersteunen op een creatieve, duurzame, eigenzinnige en laagdrempelige manier gezinnen in hun zoektocht naar babyspullen en naar antwoorden op opvoedingsvragen.

Gentse Spruiten vzw wil gezinnen in Gent helpen om een ondersteunend netwerk op te bouwen. Wekelijks ontmoeten ouders en kinderen elkaar op een laagdrempelige en veilige manier. Zo wil men ouders de ruggensteun geven om hun kinderen op te voeden in een grootstedelijke context.

Twee vliegen in één klap

"Ontmoeting tussen ouders is ontzettend belangrijk. Ouders hebben een netwerk nodig om over hun kleine en grote onzekerheden én successen te praten." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

“De Gentse Spruiten slaan twee vliegen in één klap. Ontmoeting tussen ouders is ontzettend belangrijk. Ouders hebben een netwerk nodig om over hun kleine en grote onzekerheden én successen te praten. In een stad is dat niet altijd evident, dus het is fantastisch dat de Spruiten zo'n netwerk opbouwt."

"Ook de Babytheek beantwoordt aan een grote nood. Het delen van babyspullen is zowel sociaal-inclusief als ecologisch. Dat is waar ook Groen voor staat! Ik ondersteun dit dan ook erg graag”, zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

Meer dan 2.500 artikelen

Twee jaar geleden lanceerden ze de Babytheek als nieuw, gezinsvriendelijk en duurzaam project in onze stad. In een mum van tijd heeft de Babytheek alle mogelijke verwachtingen overtroffen.

Hun catalogus telt niet minder dan 2600 artikelen die al uitgeleend werden aan 213 gezinnen. En ze blijven groeien! Ze hopen om dit jaar nog naar een 2e plek te kunnen uitbreiden om nog meer gezinnen te ontvangen en te helpen.

Een doolhof 

Ouder worden is erg zoeken, ouder worden in een nieuw land zonder netwerk is een doolhof. De Gentse Spruiten zijn van onschatbare waarde." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

"Op de plek waar nu de Babytheek gevestigd is, was vroeger de school waar mijn mama als 'nieuwe Gentenaar' haar eerste woorden Nederlands leerde."

"Ik vind het zo mooi dat deze plek die voor mij symbolische is, nu ook nog het verschil maakt voor zoveel mensen in onze stad. Dat hoorde ik ook tijdens verschillende gesprekken. Ouder worden is erg zoeken, ouder worden in een nieuw land zonder netwerk is een doolhof. De Gentse Spruiten zijn van onschatbare waarde", aldus Hafsa El-Bazioui.

Vanuit de stad hebben we via Samen aan Zet het financieel duwtje in de rug gegeven om de Babytheek mogelijk te kunnen maken. Daarnaast staan we hen bij in de zoektocht naar een nieuwe locatie om uit te breiden. Want iedereen wil toch een zo’n babytheek in de buurt?

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.