Gentse Koerknal wil zo veel mogelijk koertjes en tuinen ontharden

14 Juli 2022

Gentse Koerknal wil zo veel mogelijk koertjes en tuinen ontharden

In oktober dit jaar gaat voor het eerst in Gent het kampioenschap Koerknallen door. Welke Gentse wijk knalt het hardst en kan het meest koertjes en tuinen ontharden? De organisatoren zijn nu op zoek naar wijkkapiteins. 

Het Gentse Koerknalkampioenschap loopt in de maand oktober van dit jaar. Winnaar wordt de wijk die het grootst aantal tegels kan uitbreken. De prijs? Een optreden van een Gentse artiest naar keuze, aangeboden door het Gents Kunstenoverleg. 

Waarom Koerknallen?

Het doel is om asfalt, tegels, beton in privétuinen te vervangen door planten, struiken en bomen. Dat zorgt voor meer biodiversiteit in de stad en beschermt tegen oververhitting, droogte en wateroverlast.

Planten zorgen voor verkoeling tijdens hete dagen. Regenwater kan opnieuw de grond insijpelen. Zo wordt het grondwaterpeil hersteld.

"De Koerknal is een originele manier om ontharding te promoten. En welke wijk er ook wint, de stad wint altijd." - Tine Heyse, klimaatschepen

Het idee is uit Nederland komen aanwaaien, daar zijn al verschillende succesvolle edities van het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen doorgegaan.

"De Koerknal is een originele manier om ontharding te promoten", zegt klimaatschepen Tine Heyse. "En welke wijk er ook wint, de stad wint altijd."

"Meer groen zorgt voor meer insecten en vogels, beschermt tegen de gevolgen van klimaatopwarming. En het maakt je gelukkig."

Op zoek naar wijkkapiteins

De Koerknal is een initiatief van het Gents Klimaatforum en wordt gecoördineerd door de nagelnieuwe vzw Breekijzer, met steun van Gents Milieufront en Natuurpunt.

In oktober zal Natuurpunt ook een groepsaankoop van bomen en struiken organiseren om de nieuwe stukjes tuin mee in te richten. 

Ondersteuning Gentse Klimaatforum

De organisatoren zijn nu op zoek naar kapiteins om wijkteams te coördineren. Die moeten de wijkteams aanvuren om zoveel mogelijk asfalt, tegels en beton in privétuinen te verwijderen.

Iedereen kan meedoen aan de wedstrijd. De wijkteams krijgen extra ondersteuning van het Gents Klimaatforum. Wat die steun inhoudt (bigbags, drilboren, koffiekoeken) wordt uit de doeken gedaan op een infoavond op 14 september.

Knallen maar!

Meer info: www.koerknal.be

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.