Gentse Klimaatarena valt in de prijzen

13 Juni 2019

Gentse Klimaatarena valt in de prijzen

Stad Gent won vorige week de Sustainable Education Award voor haar succesvolle formule om jongeren en politici in gesprek te laten gaan over klimaat.

"De Gentse Klimaatarena was zo’n positief succesverhaal en daar ben ik fier op. De Klimaatarena vond plaats op het moment dat jongeren al wekenlang op straat kwamen en dat zorgde voor een boeiend debat tussen jongeren en lokale politici." - Tine Heyse, klimaatschepen

Op 20 februari 2019 legden 50 scholieren van 10 Gentse middelbare scholen lokale politici het vuur aan de schenen tijdens de Klimaatarena. In het voorprogramma schetste Pieter Boussemaere het klimaatprobleem en de klimaatdoelstellingen van de VN. Daarna werden kritische vragen afgevuurd op de burgemeester en klimaatschepen Tine Heyse. De Gentse Klimaatarena werd integraal live uitgezonden via Facebook waardoor honderden Gentse leerlingen ook actief konden deelnemen aan het debat. Zij konden hun vragen en opmerkingen via Facebook doorgeven aan de moderator van My Utopia. En het was vooral deze ruime participatie die de jury kon overtuigen.

De award is een onderdeel van de Belgische Energie- en Milieuprijzen die sinds 2006 jaarlijks uitgereikt worden aan bedrijven, gemeenten en organisaties die op een uitzonderlijke manier bijdragen aan een duurzame toekomst. De veertiende editie wou vooral positieve en reproduceerbare initiatieven stimuleren en succesverhalen bekendheid geven.

Schepen Tine Heyse: “De Gentse Klimaatarena was zo’n positief succesverhaal en daar ben ik fier op. De Klimaatarena vond plaats op het moment dat jongeren al wekenlang op straat kwamen en dat zorgde voor een boeiend debat tussen jongeren en lokale politici. Deugddoend te zien dat zoveel jongeren zo warm lopen voor een klimaatneutrale stad.”