Gentse kasseien met hart voor arbeiders

29 Juni 2023

Gentse kasseien met hart voor arbeiders

"34 Vlaamse gemeenten zijn aangesloten bij Trustone, dat eerlijke natuursteen wil garanderen in Vlaanderen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

Stad Gent is vandaag de énige stad in Vlaanderen die consequent rekening houdt met arbeids- en mensenrechten bij de aankoop van materialen voor openbare werken. In 2015 kwam aan het licht dat de kasseien die gebruikt werden voor de heraanleg van de Korenmarkt en het Emile Braunplein uit illegale groeves kwamen waar rechten van arbeiders met de voeten worden getreden.

Arbeiders in illegale groeves krijgen geen toegang tot toiletten, water of eerste hulp. Bovendien werken velen voor een erbarmelijk laag loon. Raadslid en Europees parlementslid Sara Matthieu werkt in het Europees Parlement aan een zorgplichtwet die bedrijven verantwoordelijk maakt voor de hele productieketen. Sara vroeg schepen voor Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui hoe onze stad waakt over ethische aankopen. 

Niemand wil plein door kinderarbeid

Mensenrechten zijn erg belangrijk voor Stad Gent. Sinds de ontdekking dat kasseien van de Korenmarkt uit illegaal mijngebied kwamen en geproduceerd werden in slechte arbeidsomstandigheden zijn er belangrijke stappen gezet.

Stad Gent sloot zich aan bij het inititatief Trustone, dat problemen zoals kinderarbeid, dwangarbeid en veiligheid en gezondheid van arbeiders wil aanpakken bij leveranciers van natuursteen.

"De Europese zorgplichtwet zal onze stad helpen om ethische aankopen te doen. Maar de wet is ook erg belangrijk voor consumenten." - Sarah Matthieu, gemeenteraadslid en Europees parlementslid

Bij openbare opdrachten met nieuwe natuursteen controleert Trustone of bedrijven aan minimumvoorwaarden voldoen, en dat is volgens schepen El-Bazioui een belangrijke stap: "34 Vlaamse gemeenten zijn aangesloten bij Trustone, dat eerlijke natuursteen wil garanderen in Vlaanderen."

"Onze stad is de enige die consequent controles doet zodat onze aankopen op een verantwoorde manier gebeuren. Niemand wil een plein in Gent dat is aangelegd door dwangarbeid of kinderarbeid."

Europa neemt voortouw

In het Europees Parlement werkt Sara Matthieu aan een zorgplichtwet die bedrijven verantwoordelijk maakt voor de hele productieketen. Sara: "Dit zal onze stad helpen om ethische aankopen te doen. Maar de zorgplichtwet is ook erg belangrijk voor consumenten die zo zeker zijn dat wat in de Europese winkels ligt ook eerlijk is gemaakt, met respect voor mens én planeet." 

"Dat geldt niet alleen voor natuursteen maar ook voor allerlei andere producten en materialen zoals onze kleding, elektronica of voeding."

Dat is ook goed nieuws voor onze Europese bedrijven: "Zo speelt er niet langer oneerlijke concurrentie op de kap van de arbeiders of het milieu. Bovendien gaat het over absolute basisrechten: arbeids- en mensenrechten of milieuschade. Kortom zaken waarop je niet kan of mag besparen", aldus Sara. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.