Gentse horecazaken kunnen gratis 'food waste monitor' testen

06 Juni 2024

Gentse horecazaken kunnen gratis 'food waste monitor' testen

"Bedrijven krijgen een persoonlijke trajectbegeleiding. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen."

Voedselverspilling monitoren met slimme camera's en een weegschaal, dat is wat ze in sociaal restaurant Parnassus, personeelsrestaurant De Stroom van de Stad Gent en bij Teamleader het afgelopen half jaar hebben gedaan. Zo kregen ze inzicht in wat mensen weggooien en hoeveel. Gentse horeca-ondernemers kunnen nu gratis zo'n 'food waste monitor' testen dankzij een samenwerking van de Stad Gent en Arteveldehogeschool.

In de strijd tegen voedselverspilling stond er de afgelopen zes maanden een 'food waste monitor' in sociaal restaurant Parnassus en de bedrijfsrestaurants van de Stad en Teamleader.

Die bestaat uit een slimme camera en weegschaal en registreert welk voedsel medewerkers en klanten weggooien en hoeveel. Het gaat bijvoorbeeld om keukenafval, maar ook om voedselresten op de borden.

Via een dashboard krijgen de restaurants een overzicht. Het gaat om een onderzoek van Arteveldehogeschool waaraan de Stad meewerkt.

Aangepaste porties

Bij Parnassus werd het vaakst brood, gekookte pasta en rijst weggegooid. Daarom maken ze daar nu heel wat minder van op voorhand, en staan ze tijdens de lunchservice klaar om meer te bereiden als er een tekort zou zijn.

"We geven Gentse horecazaken gratis de kans om op korte tijd te ervaren welke impact zo'n monitor heeft op hun voedselverlies." - Tine Heyse, schepen van Milieu

Ze merken ook dat de aanwezigheid van de weegschaal alleen al zorgt dat klanten en medewerkers bewuster omgaan met voedselresten. Ook bij Teamleader merken ze een verschil, maken ze nu minder op voorhand en zijn ze creatiever met restjes en ingrediënten.

Het personeelsrestaurant De Stroom van de Stad Gent voorziet dan weer in extra sensibilisering naar bezoekers.

Horecazaken kunnen gratis testen

De monitors zijn nog niet zo gekend en vrij duur, maar via de Stad Gent en Arteveldehogeschool kunnen alle Gentse horecazaken voortaan gratis zo'n monitor uitproberen. Zo brengen ze hun voedselverliezen in kaart en leren ze waar in het proces de meeste voedselverspilling plaatsvindt.

De vier monitors zijn beschikbaar tot midden 2026 en zijn aan te vragen via stad.gent/foodwastemonitor.

"We geven Gentse horecazaken gratis de kans om op korte tijd te ervaren welke impact zo'n monitor heeft op hun voedselverlies. Ze krijgen ook persoonlijke trajectbegeleiding. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen", besluit Tine Heyse, schepen van Milieu.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.