Gentse Feesten blijven verrassen

26 Oktober 2023

Gentse Feesten blijven verrassen

"Met respect voor traditie blijft het belangrijk om te vernieuwen. Ik kijk alvast uit naar de creativiteit van onze organisatoren."

De herfstvakantie moet nog beginnen, maar wij denken al aan de Gentse Feesten! Ons volksfeest is een goede mix tussen traditie en het verrassen van onze feestvierders. Om te blijven verrassen is durven te vernieuwen een onmisbaar iets. Met de stimulanssubsidie moedigen we pleinorganisatoren in 2024 extra aan om nieuw leven in de Gentse Feesten te blazen. Vorig jaar al met twee impulsen, in 2024 komen er nog twee bij. 

De Gentse Feesten zijn een niet te missen afspraak in heel wat Gentenaren hun agenda. Al jaar en dag feest onze stad 10 dagen lang en groeide deze tiendaagse uit tot een van de grootste en oudste volksfeesten van Europa.

Een lange geschiedenis met heel wat leuke tradities vormen de basis van de Gentse Feesten. Met veel respect voor tradities en de geschiedenis blijven we zoeken hoe onze Feesten ook een antwoorden zijn op wat er vandaag leeft en beweegt, om zo nog een lang leven voor zich hebben.

We vernieuwden in 2023

Vorige editie zetten we de eerste stappen om vernieuwing te stimuleren. Pleinorganisatoren werden uitgedaagd om samen met, door en of voor jongeren hun aanbod op te bouwen. Maar ook was er de vraag om aan de slag te gaan met een namiddagprogramma voor iedereen.

Zij die hiermee (één indicator of beide) aan de slag gingen, kregen voor de uitwerking en de realisatie ervan extra middelen. Veranderen is nodig om een lange traditie jong te houden en dat weten onze organisatoren, maar met deze financiële stimulans zorgde de stad voor een extra aanmoediging en zekerheid om kleine zaken aan te passen.  

De vraag om te vernieuwen en aan de slag te gaan met jongeren en of de namiddag sloeg duidelijk aan: 

  • In 2022 waren er 200 namiddagactiviteiten, in 2023 waren dat er 300. 
  • Boomtown organiseerde Tiny Town, en op de Vlasmarkt was er de Vlasmarkt voor kinderen. 
  • Jeugdfanfares op podia
  • ...

"Met respect voor traditie blijft het belangrijk om te vernieuwen. Ik kijk alvast uit naar de creativiteit van onze organisatoren", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Een nieuwe (visuele, auditieve ...) beleving

Nog 268 dagen, en dan start de volgende editie, maar een heel jaar lang werken we aan een succesvol, verrassend en inspirerend volksfeest. Daarom besliste de Stad Gent nu al om de vernieuwingsbeweging gewoon door te zetten!

Naast de bestaande stimulanssubsidies worden pleinen aangemoedigd om een nieuwe beleving te creëren in 2024. Dat kan zijn door kleine of grote ingrepen. Een nieuwe inrichting die weet te verrassen, een themadag die een nieuwe doelgroep op het plein aan het feesten brengt.

GENTSE feesten

Vanaf de editie 2024 komt er nog een extra stimulans bij, eentje die ervoor zorgt dat de Gentse Feesten op en top Gents blijven.

De stad voorziet extra middelen voor pleinen die Gentse verenigingen inzetten als (bar)personeel. Op die manier verdienen ze een centje voor hun vereniging.

Een win-winsituatie, aangezien het sportieve en socio-culturele verenigingsleven in Gent met dat geld verder kan bouwen aan een kwalitatief aanbod voor alle Gentenaren, tijdens de rest van het jaar. 

Extra middelen voor zij die verrassen

85% van de volledige pot van vorig jaar verdelen we opnieuw over de feestkernen. Deze subsidie gebruiken ze voor de voorbereidingen, huur materiaal, opmaken programma, boeken artiesten ... Kortom, om de traditie verder te zetten.

De andere 15% verdeelt een jury over de pleinen die aantonen dat ze meegaan in de zoektocht naar vernieuwing. Pleinen kiezen zelf of ze alles, een deeltje of niks doen.

Het is een stimulanssubsidie die volledig vrijblijvend is, maar vooral het extra duwtje is om de comfortzone te verlaten en te zoeken naar een evenwicht tussen traditie en vernieuwing. 

"De Gentse Feesten hoeven niet in een volledig nieuw jasje, maar hier en daar een nieuwe knoop die feestvierders verbluft en met een wauw-gevoel naar huis stuurt. Dat is nodig als we nog jaren willen doorgaan." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

"De Gentse Feesten hoeven niet in een volledig nieuw jasje, maar hier en daar een nieuwe knoop die feestvierders verbluft en met een wauw-gevoel naar huis stuurt. Dat is nodig als we nog jaren willen doorgaan", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Naast het stimuleren van vernieuwing, doet deze subsidie ook indirect iets anders... Nieuw organisatorisch talent wordt mee betrokken in de organisatie van dit groots gebeuren.

We vragen pleinen om nieuwigheden met andere actoren verder uit te bouwen. Ook dat is een manier om leven in de brouwerij te houden, expertise te delen en ervaringen door te geven. Want ook dat is essentieel om traditie en vernieuwing hand in hand te laten gaan. 

Welke nieuw thema of genre zie jij graag op de Gentse Feesten verschijnen? Wil jij met je vereniging aan de slag op een plein? Of heb je ideeën voor de namiddag of over hoe we een Gentse Feesten voor en door jongeren kunnen organiseren? Laat het ons weten en wij bezorgen je alle informatie. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.