Gentse cultuursector breidt klimaatinspanningen uit naar voeding, reizen en klimaatadaptatie

25 Juni 2020

Gentse cultuursector breidt klimaatinspanningen uit naar voeding, reizen en klimaatadaptatie

Kan kunst de wereld redden? Het is een eeuwig weerkerende vraag, waarop nog niemand het antwoord heeft gegeven. Maar de Gentse cultuursector is toch aardig op weg. In de strijd tegen de klimaatverandering lopen ze helemaal voorop. De Gentse cultuurhuizen willen hun klimaatimpact verkleinen en die boodschap luid en duidelijk uitdragen.

Daarover heeft Stad Gent een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met Greentrack, de Gentse klimaatorganisatie die 56 culturele spelers in de sector vertegenwoordigt. Tot eind 2022 zal de Stad Gent Greentrack jaarlijks ondersteunen met 20.000 euro.

De nieuwe overeenkomst focust op energiebesparing in het culturele patrimonium. Greentrack zorgt voor de contacten en het engagement van de cultuurhuizen. De stad voorziet coaching door technische experts en subsidies voor investeringen in isolatie, verlichting, zuinige technieken en hernieuwbare energie. Daarmee wordt de werking van de afgelopen drie jaar verdergezet. Die heeft al tot een besparing van 6% energie geleid bij de cultuurhuizen.

Duurzaam transport voor artiesten, publiek en medewerkers

De cultuurhuizen zullen extra inzetten op lokale en vegetarische voeding en duurzaam reizen van artiesten, publiek en medewerkers. Ook wil de cultuursector haar gebouwen en omgeving aanpassen aan de effecten van het opwarmende klimaat. Die zijn nu al voelbaar: wateroverlast, hitte en droogte. De aanpassingen kunnen via groendaken, meer ruimte voor planten en water op terrassen of meer buurtgroen.

Voorbeeld over de grenzen heen

Door in te zetten op communicatie over geleverde inspanningen, wil de cultuursector haar voorbeeldrol tonen en draagvlak creëren voor ambitieuze klimaatmaatregelen.

“Samen met de Gentse cultuursector werkt Stad Gent aan oplossingen voor de klimaatcrisis. Het grote bereik van de cultuurhuizen zorgt ervoor dat die boodschap breed wordt uitgedragen. Ze zijn een voorbeeld voor de sector, tot ver buiten de grenzen van de stad,” zegt Tine Heyse, schepen van Klimaat.

84% minder energieverbruik

Binnen de vorige samenwerkingsovereenkomst namen verschillende cultuurorganisaties hun patrimonium onder handen. “Bij De Vieze Gasten” verving hun oude theaterspots door LED-verlichting. Het energieverbruik van de theaterzaal daalde met maar liefst 84%, zo bleek uit de maandelijkse metingen.

Ook de Kopergietery heeft met steun van de Stad Gent, Vlaamse middelen en een deel crowdfunding zijn theaterzaal helemaal verbouwd tot een energiezuinig cultuurhuis. Het dak, de theatervloer en de publiekstribune werden onder handen genomen. Ook het Design Museum Gent deed de nodige inspanningen en zag het energieverbruik met 15% dalen.