Gents Klimaatforum gaat strijd voor klimaat opvoeren

19 Mei 2022

Gents Klimaatforum gaat strijd voor klimaat opvoeren

Vakbonden, werkgevers, een bank, milieuorganisaties, de haven, de universiteit, de kunstensector … Ze hebben zich verenigd in het Gents Klimaatforum. Samen met de stad willen ze de strijd tegen de klimaatcrisis in Gent een versnelling hoger schakelen. Dingen doen, nieuwe acties opstarten en kennis uitwisselen, dat staat centraal.

Het netwerk werkt samen rond tal van topics, van energie-armoede, over de impact van de transitie op de werkgelegenheid tot het ontharden en vergroenen van tuinen en balkons. Want het klimaatbeleid moet sneller, beter en socialer.

“Het Gents Klimaatforum is een netwerk van stakeholders van divers pluimage. Van North Sea Port, over de vakbeweging en de milieubeweging, tot de sociale, culturele en onderwijssectoren en de stad." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Tine Heyse: “Het Gents Klimaatforum is een netwerk van stakeholders van divers pluimage. Van North Sea Port, over de vakbeweging en de milieubeweging, tot de sociale, culturele en onderwijssectoren en de stad."

Samenwerking centraal

"Samen willen we niet alleen de pijnpunten en tekorten van het huidige klimaatbeleid benoemen. Neen, we willen vooral naar oplossingen zoeken en nieuwe projecten opstarten om zo de strijd tegen de klimaatcrisis in de Gentse regio bevorderen en versnellen.”

Samenwerking staat centraal in het Gents klimaatbeleid. Rond cultuur en voedsel zijn al sterke netwerken actief, denk maar aan Greentrack en De Voedselraad. Beleidsadvies komt van de Minaraad. Maar een breed netwerk om klimaatacties uit te werken, dat was er nog niet.

Nieuwe organisaties altijd welkom

Enkele organisaties vonden dat het tijd was om die samenwerking naar een hoger niveau te tillen. En wat bleek? Er was veel interesse voor het initiatief.

Voorlopige leden van het Klimaatforum zijn UGent, ABVV-Gent-Eeklo, Beweging.net, Gents MilieuFront, VDK, Natuurpunt, VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims), VOKA-Oost-Vlaanderen, Stad Gent, North Sea Port, Beweging van mensen met een laag inkomen en kinderen, UNIZO, de Gentse energiecoöperatie Energent, Gents Kunstenoverleg/Greentrack Gent (met Vooruit, Handelsbeurs, Design Museum en SMAK).

"We willen vooral naar oplossingen zoeken en nieuwe projecten opstarten om zo de strijd tegen de klimaatcrisis in de Gentse regio bevorderen en versnellen.” - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Het Gents Klimaatforum heeft een open karakter. Nieuwe organisaties zijn welkom.

Kampioenschap Koerknallen

De jaren 2022 en 2023 worden de opstartjaren voor het Gents Klimaatforum. Naast het uitwerken van een formele structuur worden er nu al acties opgestart. Zo wil het Klimaatforum al doende leren hoe in de toekomst zich best te structureren. Universiteit Gent verzorgt de dagelijkse werking.

In 2022 wordt via klimaattafels gewerkt aan concrete experimenten en samenwerkingsverbanden tussen gemotiveerde burgers, bedrijven, middenveld, kennisinstellingen en stadsdiensten. Een eerste uitkomst daarvan is het Gents Kampioenschap Koerknallen.

Dit najaar zal een pilootversie van dit nieuwe project worden gelanceerd, waarbij verschillende wijken het tegen elkaar gaan opnemen om te bepalen wie het meeste oppervlakte 'koertjes' onthard.

Daarnaast worden nog een aantal interne netwerkmomenten en publieke lezingen georganiseerd, onder andere met Arcelor Mittal.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.