Gents Klimaatfonds voor energieleningen begint te rollen

18 Maart 2021

Gents Klimaatfonds voor energieleningen begint te rollen

Met de officiële goedkeuring van de federale overheid kan het Gents rollend klimaatfonds voor energieleningen nu echt van start gaan. Ondertussen hebben al 27 Gentse huiseigenaars een aanvraag ingediend voor een energielening.

Goedkope & sociale energieleningen

Vorige week kwam er goed nieuws uit Brussel. De Autoriteit voor Financiële diensten en Markten (FSMA) liet weten dat de kennisgeving over de Aanvullende Gentse Energielening officieel is aanvaard. Anders gezegd: Gent mag van start gaan met het rollend fonds voor energieleningen.

Wat is dat Rollend Klimaatfonds precies? Voor deze legislatuur voorziet de Stad Gent 13 miljoen euro voor ongeveer 1400 energieleningen. Met die goedkope, langlopende energieleningen krijgen burgers de kans om ingrijpende energiewerken te bundelen en versneld uit te voeren.

“De energielening laat toe dat mensen met een lager inkomen toch de nodige werken kunnen uitvoeren." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Dat is goed voor de portemonnee én voor het klimaat. “Het is ook socialer”, zegt Tine Heyse, Gents schepen van Klimaat, “De energielening laat toe dat mensen met een lager inkomen toch de nodige werken kunnen uitvoeren. Om een premie te krijgen, moet je eerst zelf investeren. Bij een lening hoeft dat niet.”

Bovendien vloeien de terugbetalingen van de leningen terug naar het fonds. Zo kunnen steeds andere eigenaars gesteund worden met een energielening. Daarom wordt dit een rollend Klimaatfonds genoemd. Bijkomend voordeel voor de verbouwers: door de werken te bundelen maken ze aanspraak op hogere Vlaamse premies. De lening is aanvullend aan de bestaande Vlaamse energieleningen. Die zijn vooral gericht op specifieke doelgroepen, zoals mensen met een laag inkomen of mensen die een huis hebben geërfd.

Meer dan energiebesparing

Naast energiebesparende maatregelen zoals isolatie, komen ook efficiënt verwarmen en koelen, zonnepanelen, batterijen en hergebruik van hemelwater in aanmerking voor de energielening. Gentenaren met een lager inkomen kunnen ook een lening krijgen voor de financiering van werken aan sanitair, elektriciteit en vochtbestrijding. Die basisingrepen zijn noodzakelijk om huizen van slechte kwaliteit om te bouwen naar comfortabele, energiezuinige woningen. Voor de laagste inkomens bedraagt de rente van de lening de eerste vijf jaar 0%.

Advies, begeleiding en financiering 

De leningen zullen verstrekt worden via de Energiecentrale, het Gents adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren. Burgers die een lening willen aangaan, krijgen gratis renovatiebegeleiding. Een renovatiebegeleider zal op maat van het huis en de bewoner een plan van aanpak voorstellen, met de dringendste maatregelen en een lange termijnvoorstel. Daar komt nu een financieringsplan bij, ook op lange termijn maar met als resultaat een onmiddellijke verlaging van de energiefactuur.

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.